Fyrabouwer daagt NS en wil samenwerken

Bij de NS zijn donderdagmiddag de papieren op de mat gevallen waarin AnsaldoBreda aangeeft het spoorbedrijf voor de rechter te slepen. Dat heeft een woordvoerder van de NS donderdag desgevraagd bevestigd.

Eerder op de dag riep AnsaldoBreda de NS in krantenadvertenties net op weer te gaan samenwerken. 'Dan kunnen we over een half jaar voldoende treinen inzetten om de dienstregeling te starten', schrijft bestuursvoorzitter Maurizio Manfelloto donderdag in de 'open brief aan alle treinreizigers'.

De NS zegt niet verrast te zijn dat de Fyra-bouwer een bodemprocedure is gestart. 'Maar wij vinden het wel lastig met elkaar te rijmen. In twee ochtendkrachten roept het bedrijf op tot samenwerking, en in de avond wordt een bodemprocedure in de bus gegooid', zegt een woordvoerder van de NS.

Een woordvoerder van AnsaldoBreda zegt dat de bodemprocedure 'een van de volgende logische stappen is in een ingewikkelde juridische procedure'. 'Maar los daarvan hopen we nog steeds dat we er samen met de NS uitkomen.' De woordvoerder wil geen uitspraken doen over de inhoud van de bodemprocedure.

Eerder deze week liet de NS weten Finmeccanica, het moederbedrijf van AnsaldoBreda, aansprakelijk te stellen voor de kosten van het debacle van de Fyra. De Fyra-hogesnelheidstreinen werden wegens gebreken begin dit jaar uit de dienstregeling genomen. De NS bestelde 16 V250-treinstellen. Daarvan werden er 9 geleverd, maar die staan sinds medio januari stil.

NMBS

Bij de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS zijn tot nu toe geen papieren aangekomen over een bodemprocedure van Fyra-bouwer AnsaldoBreda tegen de maatschappij. 'Wij hebben nog niets ontvangen', reageert NMBSwoordvoerder Bart Crols op berichten uit Nederland.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud