Advertentie
Advertentie

Geen dividend bij CMB

Marc Saverys, voorzitter en referentieaandeelhouder van CMB ©wim kempenaers (wkb)

Gelet op het forse verlies over 2014 was het algemeen verwacht, maar nu zegt CMB het ook nog eens met zoveel woorden: over 2014 wordt geen dividend uitgekeerd.

CMB  maakte dinsdag nabeurs zijn definitieve jaarresultaten bekend. De Antwerpse scheepvaartgroep, die gecontroleerd wordt door Marc en Virginie Saverys, maakte eind januari al voorlopige cijfers bekend.

De definitieve zijn een fractie beter dan de voorlopige, maar toch helemaal niet goed. De scheepvaartgroep leed vorig jaar 27,7 miljoen dollar verlies, dat helemaal te wijten is aan drogebulkdochter Bocimar. Die kampt met vreselijk lage vrachttarieven: het is van 1986 geleden dat ze nog zo laag waren.

'Een vertraging van de groei in China en Zuidoost Azië, maar vooral het enorme aanbod aan nieuwe schepen als gevolg van speculatieve bestellingen van de laatste jaren, hebben geleid tot een drastische verstoring van het evenwicht tussen vraag en aanbod', legt CMB uit in een persbericht.

Er is wel een sprankeltje hoop, want de groei van de drogebulkvloot lijkt te vertragen. Oudere tonnage wordt meer en meer verschroot en bestellingen van nieuwe schepen worden geannuleerd of uitgesteld. Er worden ook steeds minder nieuwe bestellingen van bulkschepen geplaatst.

Gelet op het forse jaarverlies keert CMB geen dividend uit over 2014. 'Het behoud van een belangrijke cashreserve moet toelaten te kunnen inspelen op mogelijke aantrekkelijke investeringsopportuniteiten', klinkt het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud