Gepensioneerde 'PS-directeur' blijft voorlopig bij Eurostation

Vincent Bourlard blijft voorzitter van het omstreden Eurostation. ©Photo News

De gepensioneerde NMBS-topper Vincent Bourlard blijft voorlopig voorzitter van het omstreden vastgoedfiliaal Eurostation.

De raad van bestuur van de NMBS-vastgoeddochter Eurostation heeft het mandaat van Bourlard eind juni met zes jaar verlengd tot 2023. Dat blijkt uit een publicatie in het Belgisch staatsblad.

De 65-jarige spoorman ging dit jaar met pensioen als directeur stations. Een opvolger voor Bourlard, jarenlang een van de machtigste mannen bij het spoor, is nog altijd niet aangeduid. In afwachting van zijn opvolging blijft Bourlard nog even aan zet, al is hij geen lid meer van het directiecomit√©. 

Het spreekt voor zich dat het mandaat van meneer Bourlard bij Eurostation wordt herbekeken als er een nieuwe directeur stations aantreedt.
Dimitri Temmerman
Woordvoerder NMBS

Bij de NMBS wordt dan ook beklemtoond dat de verlenging van Bourlards mandaat tijdelijk is. 'Het spreekt voor zich dat het mandaat (bij Eurostation, red.) wordt herbekeken als er een nieuwe directeur stations aantreedt', zegt NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman. Ook Bourlards mandaat van CEO bij Eurogare, de Franstalige tegenhanger van Eurostation, zal dan herbekeken worden. 

Mistoestanden

De verlenging van het mandaat van Bourlard, die een PS-etiket heeft, is niettemin opmerkelijk. Eind vorig jaar viel het gerecht nog binnen bij Eurostation in het kader van een onderzoek naar aanleiding van een audit over zware mistoestanden bij de vastgoeddochters van de NMBS. 

Het Brussels parket liet toen weten dat het onderzoek zich toespitst op feiten van misbruik van vennootschapsgoederen, fraude met openbare aanbestedingen, omkoping en corruptie.

In de audit kon Bourlard juridisch niets aangewreven worden. Er was alleen sprake van etentjes van 7.600 euro die hij declareerde voor werkvergaderingen in het weekend.

De N-VA schreeuwde moord en brand toen bleek dat Bourlard ook na zijn pensioen bij de NMBS zou blijven rondhangen. 'Zijn balans is op zijn minst dubieus te noemen', zei Kamerlid Inez De Coninck. 'Hij kwam meermaals in opspraak.'

Dutordoir

Ook Sophie Dutordoir, de nieuwe CEO van de NMBS, mengt zich bij Eurostation in de debatten. Zij wordt ondervoorzitter van Eurostation. Nancy Geyskens, gewezen kabinetsmedewerker van de CD&V-ministers Inge Vervotte en Hilde Crevits, is voor zes jaar herbenoemd als CEO van het vastgoedfiliaal.

Bij de NMBS is momenteel een grote directeurscarrousel aan de gang. Naast Bourlard is bij de NMBS ook een opvolger nodig voor directeur techniek Richard Gayetot, die net als Bourlard een PS-stempel heeft. Op 1 juli verving voormalig Engie-directeur Paul Hautekiet Michel Bovy als topman van HR Rail, de personeelsafdeling van het spoor.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud