Hitte legt spoorverkeer in de knoop

©Photo News

Het treinverkeer heeft af te rekenen met verstoringen als gevolg van de hitte.

Heel wat reizigers maken woensdagavond op sociale media melding van talrijke vertragingen bij het spoor. De NMBS bevestigde kort voor half acht in een tweet dat er 'over heel het net' verstoringen zijn als gevolg van de 'extreme weeromstandigheden'. De maatschappij raadt reizigers aan om de online routeplanner te raadplegen voor ze de trein nemen.

De warmte, met temperaturen die opliepen tot net geen veertig graden in de thermometerhut, ontregelde verschillende seinen en zorgde voor schade in de bovenleidingen. 

In Brussel-Noord hadden tal van treinen woensdagavond vertragingen. ©Piet Depuydt

Dat de warmste dag uit de Belgische geschiedenis zijn tol eist op het spoor, werd eerder op de dag al duidelijk. Tussen Antwerpen en Mol reden woensdagmiddag geen treinen als gevolg van de hitte. De NMBS zette de dieseltreinen op die lijn preventief aan de kant om oververhitting van de motoren te vermijden.

's Avonds kwam de melding dat er geen treinen reden tussen Schaarbeek en Vilvoorde als gevolg van schade aan de bovenleiding. Dat heeft een invloed op enkele belangrijke verbindingen, onder meer tussen het oosten en het westen van het land. 

Eurostar

In de buurt van Halle raakten eerder op woensdag een hogesnelheidstrein van Eurostar en één van Thalys geblokkeerd nadat de bovenleiding werd afgerukt. Het is niet duidelijk of dat een gevolg was van het warme weer, maar enkele honderden reizigers zaten door het incident urenlang geblokkeerd op een trein zonder airconditioning.

Op sociale media regende het klachten over de hoge temperaturen en de trage respons van de spoorwegen. Onder de klagers zat ook de bekende econoom Paul De Grauwe.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud