Iedereen tegen wilde Luikse spoorstakers

Duur station, maar geen treinen in Luik ©BELGA

De spontane staking bij de NMBS-treinbestuurders in de regio Luik lokt felle reacties uit in politieke kringen. Ook de consumentenorganisatie TreinTramBus is niet te spreken over de onaangekondigde actie. Intussen dreigt een algemene spoorstaking in een conflict over personeelstekort en onbenutte vakantiedagen.

Minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille veroordeelt dinsdag 'ferm' de wilde staking. 'De arbeiders hebben de pendelaars gegijzeld, hoewel zij compleet los staan van de reden van dit sociaal conflict', hekelt de PS-minister. De treinbestuurders zijn boos omdat ze door de daling van een premie per maand tot 300 euro minder zouden verdienen.

'Los van de oorzaak van het ongenoegen van de NMBS-arbeiders kan Labille een dergelijk initiatief niet aanvaarden, omdat het niet strookt met het protocolakkoord dat zowel directie als vakbonden in maart onderschreven. Het protocol behelst met name dat elke werkonderbreking vooraf aangekondigd moet worden aan de reizigers', luidt het in een persbericht.

De reizigersorganisatie TreinTramBus is evenmin te spreken over de actie. 'Dit kan niet door beugel. De reizigers worden pas op het perron geconfronteerd met het uitblijven van de dienstverlening waardoor ze zich niet kunnen voorbereiden', zegt Jan Vanseveren van TreinTramBus dinsdag. De reizigersorganisatie wil dat er sancties komen als de stakingsafspraken niet worden nageleefd. 

'Een staking moet minstens tien dagen op voorhand worden aangekondigd. Dat is zo afgesproken met de vakbonden. Met een aangekondigde staking kunnen we leven, maar dat is nu niet het geval.' Vanseveren wil dan ook dat dergelijke onaangekondigde stakingen aan banden worden gelegd en oppert de mogelijkheid om sancties op te leggen aan de stakers.

De senatoren Nele Lijnen (Open VLD) en Etienne Schouppe (CD&V) zijn ook boos. Zij dienden eerder samen met François Bellot (MR) een wetsvoorstel in dat de wilde stakers bij de NMBS systematisch wil sanctioneren. Dat voorstel wordt deze week in de plenaire Senaat behandeld. 'Deze zoveelste wilde staking bewijst andermaal dat een ingrijpen van de wetgever noodzakelijk is', aldus Lijnen.

Het wetsvoorstel, dat in commissie werd goedgekeurd met een alternatieve meerderheid van liberalen, CD&V en de N-VA, wil dat de protocolakkoorden over stakingen in de beheersovereenkomst met de NMBS worden opgenomen. 'Daarmee willen we bekomen dat zij die wilde stakingen opzetten, gesanctioneerd worden en dat de reizigers die er de dupe van zijn vergoed worden', aldus voormalig spoorbaas Schouppe.

Personeelstekort

Vorige week waarschuwde Jean-Pierre Goossens, secretaris van ACOD-Spoor, dat een algemene spoorstaking dreigt als het overleg met de directie over het personeelstekort bij treinbegeleiders en -bestuurders niets oplevert. Tal van treinbegeleiders zouden nu al meer dan 80 vakantiedagen hebben verzameld die ze niet kunnen opnemen. Volgens Goossens zijn op termijn 2.000 extra mensen nodig.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud