Infrabel houdt teugels strak en resultaat in evenwicht

©x

Infrabel is er vorig jaar in geslaagd, ondanks de door de overheid opgelegde besparingen, een rekening in evenwicht af te sluiten. En dat is ook voor 20&5 de ambitie, zegt CFO Marc Smeets

Een exploitatierekening die zo goed als in evenwicht is, een schuldenberg die niet aangroeit en een investeringsritme dat op peil is gebleven. De door de overheid opgelegde bezuinigingen lijken infrastructuurbeheerder Infrabel niet te deren.

‘Dat goede resultaat is er niet vanzelf gekomen hoor’, legt financieel directeur Marc Smeets uit. ‘We hebben ons besparingsprogramma versneld door de rem te zetten op externe uitgaven en door niet al het vertrekkend personeel te vervangen’. Mede daardoor is de schuldenlast, die begin vorig jaar 2.237 miljoen euro bedroeg niet groter geworden, integendeel, einde 2014 was hij 2.180 miljoen euro groot.

 © x

Ook dit jaar wil Smeets het resultaat in evenwicht houden. ‘Maar het wordt geen sinecure’. In elk geval zal er niet zoveel meer kunnen geïnvesteerd worden als de voorbije jaren. ‘De reserves die we hadden opgebouwd voor investeringen op eigen fondsen zijn op’, aldus de CFO. De voorbije jaren trok Infrabel telkens ruim 100 miljoen euro uit om bovenop de overheidsdotaties te investeren, maar dat zal nu dus niet meer mogelijk zijn.

 

‘Investeringen in alles wat met veiligheid te maken heeft en de instandhouding van de infrastructuur - onderhoud zeg maar - gaan onverminderd door, net als projecten die zo goed als klaar zijn zoals de Josaphat-tunnel. Maar op nieuwe uitbreidingen zullen we moeten besparen.

Daardoor mikt Smeets nu op een verlies voor belastingen (EBT) van 2,6 miljoen, zelfs 1,1 miljoen beter dan in 2014. Infrabel investeerde vorig jaar 1,07 miljard, 17 miljoen minder dan in 2013; het aantal werknemers daalde lichtjes met 51 vte tot 12.045.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud