Infraroodtechnologie gidst treinreizigers

©Dolph Cantrijn/Hollandse Hoogte

In Nederland zullen treinreizigers binnenkort in het station al kunnen zien waar nog zitplaatsen zijn in een naderende trein. De reisplanner toont bovendien waar de eerste en tweede klas en stiltecoupés zijn.

Zo zien reizigers op welk deel van perron ze het best kunnen staan, meldden de Nederlandse Spoorwegen (NS) maandag. Het gaat voorlopig om een proef met infraroodtechnologie in intercity's op het traject Zwolle-Roosendaal.

De infraroodsensoren geven actuele informatie over de bezetting van een trein. Die is te lezen op een speciale versie van de Reisplanner Xtra. Zo is simpel te zien in welke treinstellen het nog rustig is: is het scherm groen dan is het rustig, rood betekent druk. Met het experiment is ongeveer 2 miljoen euro gemoeid.

'Het infraroodsysteem telt het aantal in- en uitstappende reizigers op de balkons en de coupés. Deze informatie, gecombineerd met informatie over de samenstelling van de trein, voedt de speciale app van de deelnemende reizigers', aldus een woordvoerder. 'De proef is maandag begonnen en duurt 3 maanden. Daarna kijken we of het systeem landelijk wordt ingevoerd.'

Naar eigen zeggen is de NS één van de eerste vervoersmaatschappijen ter wereld die een test uitvoeren met infraroodsensoren. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud