Interactief: De pendelaars van en naar uw gemeente
Dankzij de recentste volkstelling kan de pendelroute van elke Belg in kaart worden gebracht. Niet alleen kan u zo voor uw eigen gemeente nagaan van waar de inkomende pendelaars afkomstig zijn en naar waar uw gemeentegenoten allemaal uit werken gaan, een diepere blik op de cijfers levert enkele interessante patronen op.
Voor de Census 2011, de meest recente volkstelling, werd voor elke Belg het domicilieadres gekoppeld aan de door de werkgever opgegeven plaats van tewerkstelling. Op die manier wordt het pendelverkeer tussen elke 2 Belgische gemeenten meetbaar.
Met onderstaande kaart kan u het pendelverkeer van/naar uw gemeente bekijken.
Gebruik het zoekveld of klik op de kaart om uw gemeente te selecteren. Selecteer 'Van' of 'Naar' om respectievelijk het aantal pendelaars van en naar uw gemeente weer te geven. Raak daarna de kaart aan om het aantal pendelaars te kennen.
Pendelbestemming Brussel
Meer dan een kwart miljoen Vlamingen (dat is meer dan 1 op 10 werkende Vlamingen) pendelt naar Brussel, net als 139.000 Walen. Meer dan de helft van de 700.000 Brusselse jobs wordt zo ingevuld door niet-Brusselaars.
Ook als de Brusselaars die uit werken gaan buiten Brussel in rekening worden gebracht, is de dagelijkse toestroom naar Brussel nog altijd indrukwekkend. Netto zakken dagelijks 327.000 pendelaars af naar Brussel. Dat komt overeen met de bevolking van Gent en Kortrijk samen.
Onderstaande kaart maakt duidelijk dat Brussel de pendelbestemming bij uitstek is voor gemeenten tot diep in Vlaanderen en Wallonië.
Selecteer een regio om weer te geven waar mensen wonen die in de geselecteerde regio werken. Hoe donkerder een gemeente is ingekleurd, hoe meer mensen er in de geselecteerde regio werken. Raak de kaart aan om de gemeenten te identificeren en te weten te komen wat het aandeel pendelaars naar de geselecteerde regio is.
De kaart toont enkele opvallende pendelpatronen:
- Meer dan 1 op 20 van de werkenden uit Koksijde (7%), Oostende (6%), Knokke-Heist (6%) en De Haan (5%) pendelt naar Brussel. Of zou de lage gemeentebelasting aan de kust mensen verleiden zich daar in te schrijven maar toch in Brussel te blijven wonen en werken?
- Elk van de 589 Belgische gemeenten heeft volgens de cijfers minstens 9 inwoners die in Brussel werken, behalve 1: Herstappe. De Zuid-Limburgse gemeente heeft de kleinste bevolking van België en telt onder zijn 43 werkende inwoners geen enkele pendelaar naar Brussel.
- Zottegem en De Pinte zijn voorbeelden van pendelgemeenten bij uitstek: ze hebben meer pendelaars naar Brussel onder hun actieve bevolking dan naburige gemeenten dichter bij de hoofdstad. Goede treinverbindingen naar de hoofdstad en nabijgelegen autostrades kenmerken deze gemeenten. Andere voorbeelden hiervan zijn Landen en Hasselt.
Pendelbarrière taalgrens
De pendelbewegingen tussen Vlaanderen en Wallonië zijn beperkt, zeker in vergelijking met het pendelverkeer naar Brussel. Nog geen 47.000 Vlamingen steken voor hun werk de taalgrens over. Dat komt overeen met 1,7 procent van de werkende Vlamingen. Omgekeerd ontvangt Vlaanderen wel bijna 65.000 Waalse pendelaars (proportioneel bijna drie keer zoveel).
Als gevolg steekt de grens tussen Vlaanderen en Wallonië scherp af op de kaart hieronder. Daarop worden voor elk gemeente het percentage van de actieve bevolking dat werkt in Vlaanderen weergegeven. De Waalse gemeenten net over de taalgrens tellen ondanks de nabijheid van Vlaanderen maar weinig maar weinig inwoners die de taalgrens oversteken.
Dagelijks naar het buitenland
Grensgemeenten kennen heel wat pendelaars naar het buitenland. Vooral langs de Luxemburgse grens steken pendelaars de landsgrens vlot over: in Aarlen en de aangrenzende gemeenten werkt meer dan de helft van de actieve bevolking in het buitenland.
Opvallend: langs de Franse grens zijn internationale pendelaars veel zeldzamer dan langs de Nederlandse, Duitse en Luxemburgse. Op 1000 werkende Belgen werken er 9 in Luxemburg, 8 in Nederland, 3 in Frankrijk en 1 in Duitsland.
'Thuisblijvers'
Grote steden als Antwerpen (10.000) en Gent (9.000) leveren heel wat pendelaars naar Brussel. Maar tegelijk werken bijna 2 op 3 van de Antwerpenaren en Gentenaren in eigen stad. Ter vergelijking: het gemiddelde voor België ligt op een derde. Andere gemeenten met veel 'thuisblijvers' situeren zich vooral in West-Vlaanderen.
De gemeenten met de hoogste percentages pendelaars zijn voornamelijk kleine gemeenten in de buurt van grote steden. Niel, tussen Mechelen en Antwerpen, spant de kroon: slechts 13 procent van de Nielenaren werkt in eigen gemeente.