opmerkelijk

Japanse trein zet snelheidsrecord van 603 km/u neer

De magneetzweeftrein op het experimentele spoor op 100 kilometer ten westen van de Japanse hoofdstad Tokio. ©AFP

In Japan heeft een magneetzweeftrein met 603 kilometer per uur een nieuw snelheidsrecord gevestigd. Dat heeft de spoorwegmaatschappij Central Japan Railway dinsdag bekendgemaakt.

Daarmee doet de magneetzweeftrein of maglev-trein beter dan de 590 kilometer per uur die dezelfde trein vorige donderdag reed. De records werden gebroken op een experimenteel spoor tussen Uenohara en Fuefuki, in de prefectuur Yamanashi (ten westen van Tokio). Er werden tijdens de testen geen problemen vastgesteld, aldus nog de spoorwegmaatschappij.

De records hebben te maken met de voorbereidingen voor een maglev-treindienst tussen Tokio en Nagoya vanaf 2027, waarbij de 286 kilometer tussen beide steden in 40 minuten overbrugd zou worden. Dat is de helft van de huidige reistijd met de Japanse hst (shinkansen genaamd).

Reizigers zullen de topsnelheden niet ervaren: in commerciële dienst zullen de treinen een topsnelheid halen van 'maar' 505 kilometer per uur.

In beeld: zo snel is de Japanse trein

Wie een straal van 505 kilometer rond Brussel Zuid trekt - de afstand die de magneetzweeftrein in 1 uur kan afleggen - komt in theorie met gemak in steden als Hamburg, Zürich of Birmingham uit. In twee uur tijd zoeft zo'n trein zelfs naar Firenze, Bratislava of het hoge noorden van Schotland.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud