Kanaaltunnel opnieuw geblokkeerd door misnoegde zeelieden

©REUTERS

De zeelui die werken voor de Franse ferrymaatschappij MyFerryLink zijn dinsdag in Calais opnieuw overgegaan tot een blokkade van de Kanaaltunnel. Intussen is de tunnel wel weer in gebruik genomen, nadat de brandende banden van de sporen waren verwijderd.

De actie ging van uit de werknemers van SeaFrance, dat is de coöperatieve die MyFerryLink exploiteert. Zowat 300 meter voor de ingang van de tunnel werden banden in brand gestoken op de sporen. Een dertigtal demonstranten poogde er bovendien de sporen los te wrikken. De spoormaatschappij Eurostar bevestigde op Twitter de actie: 'Er is geen toegang tot de Kanaaltunnel wegens een brand op de sporen in Calais.'

Sinds maandag wordt de haven van Calais om dezelfde reden geblokkeerd. Vorige woensdag waren tunnel en haven al eens lamgelegd.

De acties kwamen maandag op gang nadat het gerecht in Boulogne-sur-Mer niet inging op de vraag van de bestuurders van SeaFrance om het bevrachtingscontract van de MyFerryLink-schepen met Eurotunnel te verlengen. Dat contract loopt woensdagavond af.

Die vraag van SeaFrance kwam er nadat Eurotunnel eerder de verhuur met optie tot aankoop in 2017 van twee van de drie schepen van dochter MyFerryLink aan de Deense rederij DFDS Seaways had aangekondigd. Die deal gaat donderdag in. SeaFrance vreest banenverlies: DFDS wil maar met 202 van de 600 werknemers van SeaFrance verder na de overname van de twee schepen. Daardoor dreigt zowat de helft van het personeel van de drie schepen zijn baan te verliezen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud