Laatste treinen op zaterdagavond bedreigd

Op zondagochtend tussen 1 en 5 uur is het spoor voorbehouden aan Infrabel om werken uit te voeren. ©BELGA

De netbeheerder Infrabel wil het Belgische spoor vanaf december elke zondagochtend van 1 tot 5 uur sluiten voor werken. Daardoor dreigen de laatste treinen op zaterdag te verdwijnen.

De laatste trein naar huis vertrekt te vroeg. Het is een veelgehoorde verzuchting na een avondje uit. Maar als het van Infrabel afhangt, vertrekken de laatste treinen op zaterdagavond vanaf 13 december nog vroeger. Dat blijkt uit de Netverklaring 2021 die de netbeheerder online plaatste.

In het document, dat het gebruik van de Belgische spoorweginfrastructuur regelt, voert Infrabel op zondagochtend tussen 1 en 5 uur een ‘nationaal werkvenster’ in. Die verkeersvrije periode is voorbehouden aan Infrabel om werken uit te voeren. De regel garandeert een ‘totale lijnonderbreking’, waardoor geen enkele reizigers- of goederentrein in België kan circuleren.

1-5 uur
De netbeheerder Infrabel wil het spoor vanaf december elke zondag van 1 tot 5 uur volledig stilleggen.

Volgens de reizigersorganisatie TreinTramBus tast het plan het aanbod op zaterdagavond en zondagochtend fors aan. ‘De NMBS zal haar treinen die op zaterdagnacht na 1 uur hun eindpunt bereiken, of die op zondag voor 5 uur vertrekken, geheel of gedeeltelijk moeten schrappen’, stelt voorzitter Stefan Stynen.

Volgens TreinTramBus heeft de maatregel op zaterdag impact op de laatste IC-trein op de lijnen Eupen-Oostende, Oostende-Luik, Antwerpen-Brussel en Antwerpen-Kortrijk. ’s Zondag trekt de maatregel een streep door de eerste treinen uit Brussel en Antwerpen naar Brussels Airport en de eerste trein van de kust naar het binnenland. Maar ook andere late of vroege ritten komen mogelijk in gevaar.

Duidelijk

Woordvoerder Frédéric Petit verdedigt het principe dat Infrabel vanaf 2021 plant. ‘Dit heeft het voordeel van de duidelijkheid voor onze klanten. Lang op voorhand weten ze welke spoorcapaciteit beschikbaar is en welke niet.’

Infrabel wilde het systeem aanvankelijk al dit jaar invoeren, maar schrapte de bewuste passage eind oktober uit de Netverklaring 2020. ‘Infrabel wil de spooroperatoren meer tijd geven om zich voor te bereiden’, zegt Petit. De netbeheerder plant overleg met de NMBS om bepaalde aspecten te verfijnen. ‘Het is de bedoeling de impact op het treinverkeer zo veel mogelijk te beperken’, klinkt het.

TreinTramBus noemt de permanente sluiting van het spoornet op zaterdagnacht buitensporig en onverdedigbaar. ‘Wie op zaterdag na een concert of een operavoorstelling nog graag iets wil gaan drinken, zal met de auto moeten gaan. De wereld op zijn kop’, sneert Stynen. Hij eist dat Infrabel de maatregel intrekt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud