Advertentie

Lagere bonus voor topman De Lijn

De verlaging van de bonus is het eerste signaal dat de steun voor Roger Kesteloot slinkt. ©Bas Bogaerts/ID

De directeur-generaal van De Lijn Roger Kesteloot kreeg vorig jaar een kwart minder bonus dan in 2017. De zwakke reizigerstevredenheid en de interne malaise lijken aan de basis te liggen.

De raad van bestuur van de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn kende Roger Kesteloot (61) vorig jaar een variabele ‘managementtoelage’ van 23.640 euro toe. Dat is bijna een kwart minder dan in 2017, blijkt uit het jaarverslag. Samen met zijn vast loon (124.237 euro) en zijn mandaattoelage als Vlaams topambtenaar (33.366 euro) verdiende Kesteloot 181.243 euro.

De woordvoerder van De Lijn wil niet kwijt waarom Kesteloot vorig jaar minder bonus kreeg. ‘Die vergoeding is variabel’, klinkt het kort. Maar de lagere bonus lijkt erop te wijzen dat de raad van bestuur niet tevreden is over de CEO. Dat bevestigt ook een bestuurder, die anoniem wil blijven. ‘Je verwacht van een CEO dat hij een bedrijf leidt dat maatschappelijk ambitie heeft, dat hij een beleid voert dat tevredenheid oproept en dat hij een wervende dynamiek rond de lopende reorganisatie creëert. Die ambities zijn onvoldoende ingevuld.’

Steun slinkt

23.640
Kesteloot kreeg vorig jaar een variabele ‘managementtoelage’ van 23.640 euro. Dat is bijna een kwart minder dan in 2017.

De verlaging van de bonus is het eerste signaal dat de steun slinkt voor Kesteloot, die al sinds 2010 aan het hoofd van De Lijn staat. In 2017 en 2016 kreeg de directeur-generaal nog de maximale bonus (30.000 euro), die hoogstens 20 procent van zijn vast loon mag bedragen.

De Lijn heeft het al enkele jaren lastig. Vorig jaar bereikte de tevredenheid over de Vlaamse Vervoermaatschappij een absoluut dieptepunt. Maar 62 procent van de reizigers gaf De Lijn een goede score. De slechte tevredenheid was deels te wijten aan de vele vertragingen. Amper 46,9 procent van de bussen en de trams reden vorig jaar op tijd, mede vanwege de vele files en de slechte doorstroming.

Ook intern loopt niet alles op wieltjes. Vorig jaar zette De Lijn een interne reorganisatie op poten, maar die botst op veel verzet bij de socialistische vakbond en bij een deel van het personeel. De voorbije maanden verlieten twee van de acht directeurs het bedrijf.

De Vlaamse regering verlengde in 2016 het mandaat van Kesteloot met zes jaar. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wilde, net als Kesteloot, niet reageren op de lagere bonus. Marc Descheemaecker (N-VA), de voorzitter van De Lijn, was niet bereikbaar voor commentaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud