Advertentie

Loodsen zetten schepen in wachtrij

Een containerschip begeleid door een loods. ©Hollandse Hoogte

De loodsen zetten hun stiptheidsacties verder in de havens. In de nacht van vrijdag op zaterdag stonden hierdoor een dertigtal schepen te wachten.

De acties van de socialistische vakbond ACOD bij de loodsen hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag opnieuw tot vertragingen voor het scheepvaartverkeer geleid, met een piek van een dertigtal wachtende schepen. Dat zegt het loodswezen.

ACOD laat weten dat de stakingsactie zaterdag om 14 uur afloopt, nadien zullen de loodsen die lid zijn van ACOD opnieuw stiptheidsacties houden, waarbij ze hun rusttijden maximaal benutten. Maandag volgt er overleg op het kabinet van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA).

De acties van ACOD kwamen er vrijdag nadat de loodsen-leden het akkoord tussen minister Weyts en de onafhankelijke vakbond VSOA verworpen hadden. De rode vakbond had onder meer nog fundamentele bezwaren over de eindeloopbaanregeling. Ze willen dat het werk van de loodsen als zwaar beroep wordt erkend. 'We blijven erbij dat dat federale materie is, maar willen niettemin het gesprek aangaan en zullen hen maandag ontvangen', klinkt het op het kabinet van Weyts.

Onderhandelingen

ACOD zegt open te staan voor het gesprek. 'We willen op zijn minst dat de minister onze eisen aan het federale niveau expliciet steunt, zoals bijvoorbeeld ook minister Hilde Crevits dat gedaan heeft bij het onderwijs', zegt adjunct-secretaris Eddy Hendryckx.

'Onze acties opschorten tot dat gesprek van maandag doen we niet, want ook de onderhandelingen van de minister met VSOA en met de Beroepsvereniging van Loodsen konden plaatsvinden terwijl er acties liepen. Bovendien is de frustratie bij onze leden zo groot dat ze momenteel absoluut niet bereid zijn te stoppen. Collega's van andere vakbonden of die niet gesyndiceerd zijn, leggen hen trouwens geen strobreed in de weg.'

Wachttijden

Het loodswezen verwacht de wachttijden in de loop van het weekend te kunnen wegwerken. 'Verder wordt het afwachten wat de eventuele gesprekken opleveren', zegt algemeen directeur Yves Goossens.

De Antwerpse havenbaas Jacques Vandermeiren betreurt in een interview met De Tijd de acties van de loodsen. 'De acties zijn niet goed voor het imago van de haven en voor Vlaanderen', stelt hij. Vandermeiren hoopt in dialoog te kunnen gaan met de loodsen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud