Machinisten dreigen treinverkeer te verstoren

De NMBS waarschuwt voor hinder donderdagavond en vrijdagavond door de staking van machinistenvakbond ASTB. ©BELGA

Het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders (ASTB) gaat van woensdagavond tot vrijdagochtend actie voeren. De NMBS waarschuwt de reizigers voor een storing van het treinverkeer.

‘NMBS raadt haar klanten aan de nodige voorzorgen te nemen en zich tijdens de actie te informeren via de schermen en aankondigingen in de stations’, klinkt het. De acties starten woensdagavond om 22 uur en duren tot vrijdagochtend 3 uur. De NMBS raadt reizigers aan om woensdagavond al voor 21 uur op hun bestemming aan te komen.

Het ASTB blies vorige week het sociaal overleg met de directie op. De vakbond eist een herziening van de loonschalen en het premiesysteem van de bestuurders. De voornamelijk Franstalige bond ASTB vertegenwoordigt naar eigen zeggen een vierde van de 3.800 treinbestuurders bij de NMBS. Behalve de treinbestuurders probeert het ASTB ook de seingevers voor de actie morgenavond te mobiliseren.

De NMBS 'veroordeelt de stakingsactie met klem' en betreurt dat die er kwam 'ondanks verschillende vergaderingen, verspreid over bijna een jaar'. Volgens de NMBS stelt de bond onredelijke eisen, die het bedrijf 15 miljoen euro per jaar zouden kosten. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud