Advertentie
Advertentie

Maersk ziet beterschap

(foto: Bloomberg)

Er gloort beterschap voor de scheepvaart. Maersk Line, de grootste containerreder ter wereld, verwacht dat de jaarresultaten dankzij de fors lagere brandstofkosten 'duidelijk boven' die van 2012 zullen liggen.

AP Moeller Maersk, het Deense transport- en olieconglomeraat, rapporteerde over het tweede kwartaal een nettowinst van 4,89 miljard kronen (655 miljoen euro). Dat is 13 procent minder dan een jaar eerder, maar ruim beter dan de 3,2 miljard kronen die analisten gemiddeld verwachtten.

Positief was vooral Maersk Line. Die grootste containerreder ter wereld was jarenlang het zorgenkind van het conglomeraat, maar lijkt stilaan de rug te rechten. Maersk Line zag de winst vorig kwartaal verdubbelen tot 439 miljoen dollar. De reder wist de aanhoudend lage tarieven te compenseren door kostenbesparingen en duidelijk lagere brandstofkosten, 'bunker' in het scheepvaartjargon.

Voor heel het jaar rekent Maersk Line nu op een resultaat dat 'duidelijk boven' de 461 miljoen dollar van 2012 ligt. Tot nog toe beloofde de groep een resultaat dat gewoon 'boven' het peil van 2012 lag. De andere onderdelen van AP Moeller Maersk, havenspecialist APM Terminals, Maersk Oil en Maersk Drilling, presteerden min of meer in lijn met de prognoses.

De boodschap van Maersk Line is een signaal dat de scheepvaart ondanks de overcapaciteit en de bijgevolg aanhoudend lage tarieven stilaan aan beterschap toe is, vooral dankzij de ongenadige focus op besparingen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud