Magnette en spoorbonden praten weer

Paul Magnette - foto Benoit Doppagne

De kans is groot dat er volgende week vrijdag en zaterdag opnieuw vertragingen zijn bij het spoor. De socialistische spoorbonden ACOD en CGSP hebben dinsdag in alle stilte een nieuwe aanzegging ingediend voor acties in de grote stations. Het christelijke ACV wil intussen het oveleg alle kans geven.

De aanzegging loopt van donderdag 11 oktober om 22 uur, tot zaterdag 13 oktober 22 uur. Wat de acties inhouden is niet duidelijk. De bonden benadrukken dat het niet om een stakingsaanzegging gaat. Enkele weken terug waren ook eerst acties aangekondigd maar uiteindelijk mondde die woensdag uit in een staking.

De aanzegging is opmerkelijk omdat de bonden maandag nog met minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette (PS) hadden afgesproken om verder te onderhandelen over de nieuwe structuur voor het spoor. Deze namiddag zaten de partijen opnieuw aan tafel, volgende week wordt er verder gepraat

De bonden verzetten zich tegen de beslissing van de regering om de NMBS-groep op te splitsen in twee bedrijven, een operator (de NMBS) en een infrastructuurbeheerder (Infrabel). De NMBS-Holding zou daarbij verdwijnen. De bonden willen één geïntegreerd bedrijf.

Paul Magnette heeft een oproep gedaan om zo snel mogelijk opnieuw een constructieve dialoog op te starten. 'Tijdens de vergadering (van vrijdag) werd een onderhandelingskalender opgesteld, zodat de vakbondsorganisaties zich kunnen uitspreken over de voorstellen', staat in een mededeling van het kabinet.

Magnette herhaalde dat het versterken van de Belgische spoorwegen en het waarborgen van de veiligheid, stiptheid en een voldoende aantal treinen de sleutelelementen zijn die deze hervorming sturen. Hij bevestigde ook nogmaals dat het uniek statuut van het huidig en toekomstig spoorpersoneel behouden blijft.

De minister nam ook akte van de ingediende actieaanzegging. Hij hoopt dat de reizigers niet weer de eerste slachtoffers zullen zijn. Het christelijke ACV liet in de loop van de dag weten dat het alle kansen wil geven aan het overleg. Het spoordossier komt in de maand november op de ministerraad.

Luc Piens van ACV Transcom was positief. 'Vorige week zaten we op een dood spoor. Nu is er bereidheid verder te overleggen. De deur staat iets open'. Michel Abdissi van socialistische CGSP had het over een constructieve bijeenkomst. 'De strijdbijl is voor het ogenblik neergelegd. Maar onze actieaanzegging wordt behouden'.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud