Meer reizigers en meer tevredenheid bij NMBS

Het station Brussel-Zuid. De groei doet zich vooral voor rond de grote steden. ©Photo News

De NMBS vervoerde in 2019 meer dan 253 miljoen binnenlandse treinreizigers. Dat is 4 procent meer dan een jaar eerder en bijna dubbel zoveel als 20 jaar geleden.

Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad woensdag.

'Als we willen dat de groei aanhoudt, moet het aanbod volgen'
Stefan Stynen
TreinTramBus

De groei doet zich vooral voor op de lijnen waar het aanbod is uitgebreid. Dat is in eerste instantie rond Antwerpen, Gent en Brussel. 'De treinen tijdens de spits zijn goed gevuld, maar ook het vrijetijdsverkeer in de daluren is sterk toegenomen', zegt Dimitri Temmerman, woordvoerder van de NMBS.

Pendelaars vinden tijdens de spits soms geen zitplaats, omdat de rijtuigen dan overvol zitten, geeft TreinTramBus aan. 'Als we willen dat de groei aanhoudt, zal het aanbod moeten volgen', zegt Stefan Stynen van de reizigersorganisatie.

Tevredenheid

90 procent
Stiptheid
De stiptheid ging vorig jaar nog eens boven de 90 procent

Ook de tevredenheid van de treinreizigers steeg in 2019. 67 procent gaf de NMBS een score van minstens 7 op 10. Dat is 7 procentpunt meer dan het jaar voordien en het hoogste aandeel in vijf jaar. Vooral de betere stiptheid, die vorig jaar nog eens boven de 90 procent ging, speelt een rol. Een van de grootste werkpunten blijft de toegankelijkheid van de treinstellen voor mensen met een ­fysieke beperking.

Betere samenwerking

In een reactie benadrukt ontslagnemend minister van Mobiliteit François Bellot (MR) dat de cijfers geen toeval zijn, maar het resultaat van de inspanningen die sinds 2016 zijn geleverd. 'Uiteraard is niet alles perfect en moeten we blijvend aandacht schenken aan de stiptheid. Ik zie wel een betere samenwerking tussen de NMBS en Infrabel, de  infrastructuurbeheerder. Sinds ze in december 2018 tot de orde zijn geroepen lijkt hun relatie erop vooruit te gaan. Uiteraard profiteert de reiziger daarvan', zegt Bellot.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud