Metro in Brussel rijdt amper door MIVB-staking

©Photo News

Door een staking bij de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB is er maandagochtend veel hinder in Brussel. Enkel metrolijn 1 rijdt. De meeste bussen en trams rijden wel.

Door een staking van de socialistische en de liberale vakbond ACOD en ACLVB bij de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB is maandagochtend geen enkele metro uitgereden. De meeste bussen rijden wel. De frequentie ligt lager dan anders, zegt een woordvoerster. Bij de trams is er dienstverlening op zowat driekwart van de lijnen. Er rijden trams op de lijnen 3, 4, 7, 19, 25, 39, 51, 55, 81, 82, 92, 93 en 94.

Sinds 8 uur werd wel metrolijn 1 tussen Weststation en Stokkel opgestart en dat in beide richtingen. De staking van ACDOD en ACLVB bij het openbaar vervoer in Brussel had maandagochtend ook een impact op het autoverkeer in de hoofdstad. Sinds 7.30 uur was het verkeer zeer druk. Om 9.30 uur is de toestand verbeterd, maar er wordt nog steeds drie kwartier files geteld in de Wetstraat, vanaf onder meer de Tervurenlaan.

Verzoeningsvergadering

De ACOD en de ACLVB hebben opgeroepen maandag het werk neer te leggen wegens een 'negatief sociaal klimaat' en 'de verspilling van het belastinggeld'. Volgens de vakbonden heeft een directeur sinds zijn aantreden in 2013 allerlei veranderingen doorgevoerd bij de afdeling Field Support, die instaat voor de kwaliteit en de veiligheid. Die zouden veel hebben gekost. 'En na vier jaar wil hij nu herbeginnen.'

De christelijke vakbond ACV is niet te spreken over de staking. 'De disfuncties bij Field Support moeten worden opgelost. Maar de staking is een manipulatie om de verantwoordelijke van Field Support aan de kant te schuiven en bepaalde privileges voor sommige vakbondsafgevaardigden te behouden', vindt het ACV. "Het is niet serieus en zelfs onverantwoordelijk om een staking te voeren voor enkele individuele belangen, ten nadele van de collectieve.'

Maandagvoormiddag is een nieuwe verzoeningsvergadering gepland tussen de directie en de vakbonden. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud