Michel Bovy wordt topman HR Rail

Michel Bovy ©Photo News

Michel Bovy (61) is door de raad van bestuur van HR Rail aangesteld tot algemeen directeur. Vanaf 1 januari is niet langer NMBS Holding - die verdwijnt - maar HR de juridische werkgever van alle personeelsleden van de Belgische spoorwegen (NMBS en Infrabel).

Het nieuws werd binnen de spoorwegen bekendgemaakt via een interne nota die de redactie kon inkijken. In de wandelgangen werd Bovy al enige tijd getipt als nieuwe baas van het eveneens nieuwe HR Rail. Als ex-voorzitter van ACV Transcom en kabinetsmedewerker van Inge Vervotte heeft Bovy een uitgesproken CD&V stempel.

Bovy werkte bijna zijn hele leven voor de spoorwegen. Hij startte al in 1970 bij de NMBS, maar vanaf 1982 werd hij vrijgesteld voor syndicaal werk. Binnen ACV Transcom klom hij op tot voorzitter, een functie die hij bekleedde tot 2007. Dat hij dat jaar als vakbondstopman terugkeerde als general manager aankoop bij de NMBS zorgde voor nogal wat wenkbrauwgefrons.

Nauwelijks een jaar later ging hij aan de slag op het kabinet van de minister van Overheidsbedrijven, eerst Inge Vervotte, dan Steven Vanackere daarna opnieuw Vervotte. Toen Alex Migom, directeur-generaal strategie bij NMBS Holding met pensioen vertrok in 2011 werd hij opgevolgd door Bovy, meteen zijn tweede terugkeer naar de NMBS-Groep.

Voor de topfunctie van algemeen directeur HR Rail waren zowel Michel Bovy als Sven Audenenaert (60) - die een sp.a-stempel heeft - genoemd. Audenaert zou niet onlogisch geweest zijn omdat hij sinds 2011 al directeur-generaal HR bij NMBS Holding was. Officieel kon iedereen zich kandidaat stellen, maar de personeelsadvertentie verscheen pas vorige week in de kranten.

'Bovy was niet de enige kandidaat, maar het is duidelijk dat hij een pak ervaring heeft en als ex-vakbondsman als geen ander de gang van zaken kent in sociale onderhandelingen bij het spoor', aldus Eric Sclep, directeur communicatie bij NMBS Holding. Welke verloning gekoppeld is aan de functie, kon Sclep niet zeggen. Als directeur-generaal verdiende hij circa 335.000 euro. Dus meer als spoorbazen Jo Cornu (NMBS) en Luc Lallemand (Infrabel) die het met 290.000 euro moeten stellen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud