Miljardenfonds voor duurzamere zeevaart

De internationale zeevaartsector dient woensdag een voorstel in voor een internationaal innovatiefonds om de CO2-uitstoot te verminderen. ©HH

De internationale zeevaartsector bundelt de krachten om via een innovatiefonds van minimaal 5 miljard dollar de CO2-uitstoot te verminderen.

Via een speciaal fonds, dat de komende jaren wordt gevuld met miljarden euro's van een verplichte toeslag op scheepsbrandstof, moeten duurzame initiatieven in de sector worden betaald. Dat meldt de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR).

De mondiale zeevaartsector dient woensdag bij de Internationale Maritieme Organisatie (IMO), de maritieme regelgever van de VN, een voorstel in voor een internationaal innovatiefonds. In een periode van tien jaar willen de reders dat fonds vullen met minimaal 5 miljard dollar voor het reduceren van de CO2-uitstoot van de bedrijfstak.

2 procent wereldwijde CO2-uitstoot

De internationale zeevaart is verantwoordelijk voor 2 procent van de wereldwijde uitstoot van CO2. Om de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs te halen, is het volgens de initiatiefnemers noodzakelijk de reductie van de CO2-uitstoot ook in de zeevaart te versnellen.

De aankondiging vloeit volgens de Nederlandse vereniging voort uit het vorig jaar door IMO overeengekomen klimaatakkoord voor de zeevaart. Vanwege het mondiale karakter van de maritieme sector is dat akkoord belangrijk. CO2-uitstoot van de internationale zeevaart kan niet door individuele landen worden geregeld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud