N-VA wil Johnny Thijs in raad van bestuur NMBS

©Dieter Telemans

De N-VA wil Johnny Thijs (foto), de ex-topman van Bpost, in de raad van bestuur van de NMBS binnenloodsen. Dat wordt bevestigd in N-VA kringen.

‘Er zijn gesprekken geweest. De kans is groot dat hij het wordt’, is te horen. Thijs bevestigt dat hij is gepolst en hij is bereid bestuurder te worden. Hij koppelt er wel een voorwaarde aan vast: dat het deugdelijk bestuur bij de NMBS ernstig wordt aangepakt.

De N-VA aast al langer op een plek in de cockpit van de NMBS. De partij wil haar electorale gewicht verzilveren door sleutelposten binnen te halen in de administratie en bij overheidsbedrijven.

Er woedt bij de NMBS een machtsstrijd tussen topman Jo Cornu en voorzitter Jean-Claude Fontinoy. De N-VA hoopte daarvan te profiteren, maar de regering temporiseert. Het dossier is politiek dynamiet, omdat Fontinoy de rechterhand is van vicepremier Didier Reynders (MR). Het is onduidelijk of premier Michel (MR) een nieuwe clash met Reynders wil riskeren over de NMBS. Er circuleren scenario’s over een grote reshuffle aan de top om het probleem met de kibbelende toplui op te lossen, maar van een bigbang lijkt voorlopig geen sprake.

Toch is het de bedoeling om Thijs nog dit jaar als bestuurder bij de NMBS binnen te loodsen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud