Advertentie
Advertentie

Nederland opent jacht op Uberpoppers

©ANP

Drie chauffeurs van de verboden budgettaxidienst Uberpop zijn in Nederland veroordeeld tot een boete van 1500 euro. Het is de eerste keer dat een rechter er een uitspraak doet over de illegale taxiritjes van het bedrijf.

De mannen werden op heterdaad betrapt door medewerkers van de Inspectie Leefomgeving en Transport, die zich voordeden als klant en via de taxi-app Uberpop een ritje boekten. In Nederland is de dienst Uberpop verboden sinds vorig jaar.

Met hulp van de applicatie bieden particulieren zich met een eigen wagen aan als taxibestuurder. Tot ergernis van reguliere taxichauffeurs - die aan allerlei eisen moeten voldoen - rijden er nog steeds illegale Uberpop-chauffeurs in de grote Nederlandse steden. Ook in ons land is het bedrijf actief met de dienst Uberpop.

De drie chauffeurs kregen een boete van 1500 euro opgelegd, maar weigerden ze te betalen. Daarop werd de zaak naar de rechter gebracht. Maar die heeft de mannen een even hoge boete opgelegd. De Inspectie Leefomgeving en Transport heeft tot nu toe in Nederland 35 Uberpopchauffeurs beboet, waarvan 23 in Amsterdam. 

Uber steunt veroordeelde chauffeurs

De uitspraak leidt er ook toe dat een onderzoek wordt gestart naar Uber zelf. 'We gaan een opsporingsonderzoek beginnen om vast te stellen of Uber zich schuldig maakt aan het bedrijfsmatig organiseren van illegaal personenvervoer', liet het Openbaar Ministerie weten.

'Wij blijven de Uberpopbestuurders volledig bijstaan, ook in hun overweging om in hoger beroep te gaan', laat een woordvoerder van het bedrijf vrijdag weten in een reactie op de uitspraak van de politierechter in Amsterdam. Uber neemt de boetes en kosten van de juridische procedures voor zijn rekening. De veroordeelde chauffeurs kunnen zelf beslissen of ze nog in hoger beroep gaan.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud