Nederland stuurt Fyra's terug naar Italië

de Fyra-treinen ©ANP

De Nederlandse Spoorwegen (NS) en de Italiaanse treinbouwer AnsaldoBreda hebben een schikking getroffen. De Fyra-treinen gaan terug naar Italië. In België werden de treinen nooit geleverd.

De Nederlandse Spoorwegen (NS), de Italiaanse treinbouwer AnsaldoBreda en diens moedergroep Finmeccanica hebben een oplossing bereikt voor hun geschil over de Fyra, de hogesnelheidstrein tussen Nederland en België die voortdurend te kampen had met technische mankementen. De bedrijven hebben afgesproken dat alle Fyra's teruggaan naar AnsaldoBreda in Italië en dat de NS 125 miljoen euro terugkrijgt. Het waardeverlies voor de NS komt daardoor uit op 88 miljoen euro. 'Toekomstig te ontvangen betalingen na de verkoop van treinen door AnsaldoBreda zullen het waardeverlies voort verminderen', voegt NS daaraan toe.

'De minnelijke schikking tussen de Nederlandse Spoorwegen (NS) en de Italiaanse treinfabrikant AnsaldoBreda en zijn moedermaatschappij Finmeccanica is niet van toepassing op het Belgische Fyra-dossier', zegt Bart Crols, woordvoerder van de NMBS. 'AnsaldoBreda is nooit toegekomen aan de levering van Fyra's aan de NMBS, en de voorschotten die NMBS had betaald voor de Fyra's, zijn teruggestort via bankgarantie.'

Er werden destijds 19 Fyra-treinstellen besteld: 16 voor de Nederlandse maatschappij NS en 3 voor de Belgische NMBS. De Nederlanders hebben er 16 geleverd gekregen en die mogen ze nu terugsturen. Negen van de 16 Fyra's zijn ook al effectief betaald door de NS.

'De Belgische V250-Fyra's waren nog niet geleverd', zegt Bart Crols. 'Wel had de NMBS voor 37 miljoen euro voorschotten betaald aan de Italianen, maar die voorschotten zijn teruggestort, nadat de NMBS had vastgesteld dat de Fyra-stellen het ene probleem na het andere opleverden.'

Daarnaast loopt er nog een klacht bij het Nederlandse gerecht waarin de NMBS schadevergoeding vraagt van AnsaldoBreda omwille van misgelopen inkomsten en uitgaven voor marketing en dergelijke. De vraag voor schadevergoeding van de Italianen is in Nederland ingediend, omdat het Fyra-contract destijds volgens Nederlands recht is opgesteld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud