Nederlandse Spoorwegen moet 340 miljoen euro besparen door Fyra-flop

©BELGA

De Nederlandse Spoorwegen (NS) gaan in de periode tot 2024 340 miljoen euro extra bezuinigen. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft dat vrijdag aan de Nederlandse Tweede Kamer geschreven. De bezuiniging is nodig door het Fyra-debacle en volgens de NS-directie "uitdagend", maar "haalbaar".

De NS heeft eerder al een bezuinigingsprogramma opgezet dat tussen 2017 en 2024 moet leiden tot een kostenbesparing van in totaal 800 miljoen. Daar komt het bedrag van 340 miljoen nu bovenop.

De Spoorwegen weten op die manier de kosten van het Fyra-fiasco op de eigen begroting te dekken. De Tweede Kamer had daar op aangedrongen. Kamerleden wilden niet dat de reiziger via duurdere kaartjes of minder treinen de dupe zou worden van de mislukking met de Fyra-treinen.

Dijsselbloem herhaalt in zijn brief dat hij de deal die NS met Fyra-fabrikant AnsaldoBreda heeft gesloten over het terugsturen van de treinen verdedigbaar vindt. De NS krijgt 125 miljoen euro terug voor de treinen, waar oorspronkelijk 213 miljoen voor was betaald. De voorlopige schade is dus 88 miljoen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud