Nieuwe Duitse spoorstaking dreigt

Stakende werknemers van Deutsche Bahn legden deze maand al zes dagen het werk neer. ©EPA

De langlopende onderhandelingen tussen de Duitse treinbestuurdersvakbond GDL en de nationale spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn zitten opnieuw op een dood spoor, nadat gesprekken die voor zondag gepland waren, niet plaatsvonden. Een nieuwe staking dreigt.

De twee kanten beschuldigen elkaar van het afspringen van de gesprekken zondag. Een woordvoerster van Deutsche Bahn laat weten dat het onderhandelingsteam van de maatschappij vruchteloos wachtte op de vertegenwoordigers van GDL, die dus nooit arriveerden.

De vakbond liet dan weer weten dat dat het geval was omdat ze zaterdagavond laat door Deutsche Bahn op de hoogte gesteld werd dat de gesprekken niet zouden doorgaan.

De impasse zou kunnen leiden tot een nieuwe nationale staking van de treinbestuurders in Duitsland. Zo zijn er de voorbije tien maanden van onderhandelen al acht geweest. De laatste vond eerder deze maand plaats. Toen legden 3.000 treinbestuurders zes dagen lang het werk neer.

De vakbond GDL eist onder meer een loonsverhoging met 5 procent voor de treinbestuurders en een werkweek die met twee uur ingekort wordt. Nog belangrijker is dat de GDL wil dat Deutsche Bahn erkent dat de GDL-leden recht hebben op hun eigen cao. De GDL is kleiner dan de vakbond voor medewerkers van de spoorwegen EVG, waarmee Deutsche Bahn een cao heeft afgesloten. De spoorwegen voelen niets voor twee verschillende cao's voor hun personeel.

De Bondsdag, het Duitse parlement, beslist vrijdag over een nieuwe arbeidswet. Volgens die wet, die de steun van de regeringspartijen heeft, geldt in bedrijven met meerdere cao's binnen bedrijfsonderdelen alleen de cao die met de vakbond met de meeste leden daar is afgesloten. Dat betekent dat de GDL in de meeste van de ongeveer driehonderd onderdelen van Deutsche Bahn buitenspel komt te staan, omdat hij daar minder leden heeft dan een andere vakbond.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud