Advertentie

Nieuwe stakingsdreiging bij NMBS Vorst

De stakingsdreiging kan ook een probleem worden voor de hogesnelheidstreinen van Thalys. ©BELGA

In het treinonderhoudsatelier van NMBS Technics in Vorst hebben de ochtend- en namiddagploeg donderdag voor een tweede stakingsaanzegging gestemd. Het personeel neemt de plannen van de directie niet om banen te schrappen.

Dat meldt donderdag Philippe Dubois, Brussels vakbondssecretaris van ACOD Spoor. Na donderdagavond 22 uur volgt nog een personeelsvergadering voor de avondploeg. Vorige week donderdag werd al een dag gestaakt.

Bij de ochtendploeg stemde 67 van de 82 personeelsleden voor een nieuwe stakingsaanzegging. Bij de namiddagploeg stemden alle 31 mensen voor de nieuwe aanzegging.

Vorige week was er een staking van woensdag- tot donderdagavond. Nu een nieuwe actie dreigt, zouden er mogelijk gevolgen zijn voor het internationale treinverkeer. In het atelier worden immers de treinen van Thalys en Eurostar onderhouden.

Volgens vakbondsman Dubois hield de directie tijdens een verzoeningsvergadering woensdagnamiddag voet bij stuk omtrent de plannen, 'omdat ze contractueel gebonden is aan de SNCF', de Franse spoorwegmaatschappij.

'Met de herstructurering van het onderhoudsatelier dreigen 70 tot 80 voltijdse banen te verdwijnen tegen 2017. Dit heeft gevolgen voor de kwaliteit geboden aan de klanten. Ik snap niet hoe de directie denkt het atelier uit te kunnen baten met 260 mensen,' aldus nog Dubois.

De directie wil 80 voltijdse banen schrappen tegen 2016-2018, naast de geplande rekrutering van een twintigtal mensen. Vanaf 2015 zou de controle over het atelier worden overgenomen door Thalys, ook al blijft het een filiaal van de NMBS. Er zal een beheerscontract afgesloten worden met THI Factory, gelinkt aan Thalys. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud