NMBS-dochter Eurostation 5 miljoen in het rood

Eurostation werkt onder meer mee aan de renovatie van Antwerpen-Centraal. ©BELGA

Eurostation, het ten dode opgeschreven Vlaamse vastgoedfiliaal van de NMBS, boekte vorig jaar 5 miljoen euro verlies.

Eurostation, het Vlaamse NMBS-studiebureau, zag zijn omzet vorig jaar kelderen van 88 naar 37 miljoen euro. Dat blijkt uit de jaarresultaten van het bedrijf. 

5,3 miljoen euro
Eurostation
Eurostation boekte vorig jaar een nettoverlies van 5,3 miljoen euro.

De bedrijfswinst van 17 miljoen euro uit 2016, mede opgestuwd dankzij de fusie met het zusterbedrijf Euro Immo Star, werd vorig jaar omgezet in een bedrijfsverlies van 4 miljoen euro. Netto maakte Eurostation 5,3 miljoen euro verlies, terwijl het vehikel in 2016 nog 19 miljoen euro nettowinst boekte.

De omzetdaling is te wijten aan het uitdunnende orderboekje van Eurostation. Als verantwoordelijke voor de bouw en de ontwikkeling van een reeks Vlaamse en Brusselse treinstations(buurten) werkte het bedrijf de voorbije jaren mee aan de renovatie van Antwerpen-Centraal, de Diabolo-verbinding naar de nationale luchthaven, de vernieuwing van Brussel-Noord en de uitbouw van Gent-Sint-Pieters. 

Maar NMBS-CEO Sophie Dutordoir wil, net als haar voorganger Jo Cornu, af van de buitenmaatse stationsprojecten waarin de NMBS in het verleden miljarden pompte. De raad van bestuur van de NMBS besliste daarom eind mei om de fel bekritiseerde vastgoeddochters Eurostation en zijn Waalse tegenhanger Eurogare af te schaffen. De bedrijven moeten integreren in de NMBS, die al heel wat studiediensten telt.

Eurostation

> Studiebureau voor de bouw en de ontwikkeling van Vlaamse en Brusselse treinstations(buurten)

> Eigendom van de NMBS.

> Opgericht in 1992.

> Omzet: 37 miljoen euro (2017).

> Nettowinst: 19 miljoen euro.

> Bedrijfsverlies: 4 miljoen euro.

> Nettoverlies: 5,3 miljoen euro.

> Aantal werknemers: 107 (VTE).

> CEO: Patricia Cuvelier.

 

Eurostation kreeg de voorbije jaren veel kritiek. In 2015 legde een audit belangenvermenging, verregaande normvervaging en torenhoge onkostenrekeningen bij het bedrijf bloot. Dat leidde tot het ontslag van CEO Herwig Persoons en andere toplui.

Nieuwe CEO

Intussen heeft bij Eurostation opnieuw een CEO-wissel plaatsgevonden. Eurostation-CEO Nancy Geyskens, een vroegere CD&V-cabinetard, krijgt een topfunctie bij het IT-departement van het spoor. Geyskens was tegelijk 'manager stations' bij de NMBS. In die functie boterde het naar verluidt niet met haar nieuwe baas Patrice Couchard.

Couchard volgde vorig jaar de gepensioneerde Vincent Bourlard op als directeur Stations. De PS-krokodil Bourlard, bijgenaamd ‘Monsieur ULM’ (‘Uniquement Liège et Mons’), staat nog altijd aan het hoofd van Eurogare. De Waalse tegenhanger van Eurostation houdt zich enkel nog bezig met de fel vertraagde vernieuwing van het station van Bergen. 

Geyskens wordt als Eurostation-CEO én manager stations opgevolgd door de ambitieuze Patricia Cuvelier, die de voorbije jaren al verschillende keren van topjob wisselde.

Cuvelier zal zich bij Eurostation enkel moeten bezighouden met het opdoeken van het filiaal. De opslorping van Eurostation, dat twee jaar geleden bij een herstructurering al 40 werknemers moest ontslaan, gaat op 1 juli in. De integratie van Eurogare volgt pas nadat het station van Bergen begin 2020 afgewerkt is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud