NMBS en De Lijn staken mee op 13 februari

©Photo News

De spoorbonden hebben een stakingsaanzegging ingediend voor woensdag 13 februari. De NMBS zal een minimumdienstverlening organiseren. Ook bij De Lijn en de MIVB roepen de bonden op om mee te staken.

De spoorvakbonden nemen deel aan de nationale staking die de vakbonden op die dag in alle sectoren willen organiseren, bevestigt de socialistische bond ACOD. De NMBS zal, zoals de wet het voorschrijft, een minimumdienstregeling organiseren.

'Wij zijn een onderdeel van het nationale ABVV en nemen dus deel aan de ABVV-actie waarover vorige week in het nationaal bureau is beslist. Onze stakingsaanzegging is verzonden naar de NMBS', zegt Ludo Sempels van ACOD Spoor donderdag aan de nieuwsdienst Belga.

Minimumdienstverlening

De aanzegging is ook ondertekend door de andere vakbonden bij het spoor en loopt van 12 februari 22 uur tot 13 februari 22 uur. Normaal zal het spoorverkeer niet helemaal stilvallen. De NMBS is immers sinds vorig jaar verplicht om bij stakingen een minimumdienstverlening te organiseren.

We willen duurzame openbare diensten. We zijn volop aan het mobiliseren.
Ludo Sempels
ACOD Spoor

'We gaan nu alles in gang zetten om die alternatieve dienstregeling te regelen', zegt NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman. Het is al de derde vakbondsactie waarbij die regeling wordt toegepast.

De Lijn en de MIVB

Ook bij de andere openbaarvervoermaatschappijen in ons land, De Lijn, de MIVB en de TEC, roepen de vakbonden het personeel op om deel te nemen aan de staking. 'De reiziger zal op die dag wellicht niet kunnen rekenen op het openbaar vervoer', waarschuwt Jan Coolbrandt van ACV openbare diensten.  

De nationale vakbonden riepen vorige week dinsdag op tot een nationale staking op 13 februari nadat het loonoverleg in de priv├ęsector was mislukt. Maar de bonden voeren ook actie voor de publieke sector, benadrukt Sempels. 'We willen duurzame openbare diensten. We zijn volop aan het mobiliseren.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud