NMBS krijgt geen extra middelen

Inge Vervotte, ontslagnemend voogdijminister van de NMBS, met ontslagnemend staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (foto: Belga)

Als het van Inge Vervotte, de ontslagnemende voogdijminister van de NMBS, afhangt, komen er geen bijkomende middelen voor het spoor in de volgende beheersovereenkomst. In een opiniestuk in De Standaard geeft zij niet mis te verstane opmerkingen over de verslechterende kwaliteit van de dienstverlening.

Er is sinds de eeuwwisseling met succes geïnvesteerd in het aantrekken van meer reizigers, begint Vervotte, maar dat mag geen blijvend excuus zijn om minder kwaliteit te leveren. Hoewel moet toegegeven worden dat structurele verbeteringen, zoals de investeringen in materieel en infrastructuur van de voorbije jaren, pas op langere termijn effect hebben, moet het mogelijk zijn kwantiteit en kwaliteit te verzoenen. Vervotte vraagt zich met zoveel woorden af 'waarom niet eerder is aangekondigd dat de reizigersgroei in conflict zou komen met de beperkingen op vlak van infrastructuur en materieel'.

Een evaluatie van de structuur dringt zich op. Vervotte geeft aan dat haar voorstel hieromtrent er nooit kwam door het tragische ongeval in Buizingen begin dit jaar en door de val van de regering. Maar ze hint ook dat iedereen, raden van bestuur, directies en politiek, zich aan zijn rol moet houden en dat 'doelbewust lekken van informatie om beslissingen te hypothekeren' niet helpen om veranderingen te realiseren.

In 2012 moet een nieuwe beheersovereenkomst onderhandeld worden voor de jaren 2013-2025. 'Bijkomende middelen zullen niet haalbaar zijn', schrijft Vervotte, 'maar evenmin mag de inhaaloperatie in infrastructuur en materieel stopgezet worden.' Een hint van de voogdijminister: onder meer de stationsinfrastructuur kan misschien met wat minder prestige, wellicht te verstaan als een steek onder water voor het designstation van Luik.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud