NMBS Logistics verkocht aan private equity

NMBS Logistics ©Wim Kempenaers (WKB)

De NMBS verkoopt haar goederendochter NMBS Logistics aan het Frans-Zwitserse investeringsfonds Argos Soditic. Argos krijgt voor 20 miljoen vers kapitaal een belang van 66,6 procent.

Na meer dan een jaar onderhandelen heeft NMBS- topman Jo Cornu eindelijk een koper gevonden voor zijn goederendochter NMBS Logistics. De van oorsprong Zwitserse private equity-groep Argos Soditic schrijft, via zijn Franse dochter, in op een kapitaalverhoging van 20 miljoen euro en krijgt op die manier 66,6 procent van Logistics in handen.

De rest blijft in handen van de NMBS. Die zet een converteerbare lening van 25 miljoen euro om in kapitaal. Dankzij die stevige verbetering van de balansstructuur, denkt het bedrijf makkelijk nog eens 50 miljoen extern te kunnnen financieren via bankleningen en sale-leasebackoperaties. 

Logistics had dringend 70 miljoen euro nodig om te overleven. Het jarenlang noodlijdende Logistics werkte de afgelopen twee jaar aan een herstel en sloot vorig jaar af met een positieve operationele winst (ebitda) van 11 miljoen euro op een omzet van 452 miljoen euro.

Deutsche Bahn

Het afgelopen anderhalf jaar passeerden verschillende kandidaat-kopers de revue. Onder Cornu's voorganger Marc Descheemaecker waren er plannen om NMBS Logistics te verkopen aan Deutsche Bahn maar dat plan werd door Cornu afgeschoten omdat dit de NMBS handenvol geld zou hebben gekost.

Daarna volgden gesprekken met de Vlaamse havens - die veel gebruik maken van spoorvervoer- en de Franse SNCF, maar ook die gesprekken leverden niets op.

Bij NMBS Logistics werken een 1.900 mensen. De groep telt 200 locomotieven en 7.000 wagons.

Het in 1989 opgerichte Argos Soditic heeft kantoren in Milaan, Parijs, Genève en Brussel. Het focust op management buy-outs en buy-ins in kleine en middelgrote ondernemingen.  De investeringen van Argos schommelen tussen 10 en 60 miljoen euro in bedrijven met een omzet tussen 20 en 400 miljoen euro. Het investeringsfonds heeft geen Belgische bedrijven in portefeuille.

De NMBS werd voor de verkoop van NMBS Logistics geadviseerd door zakenbank Lazard.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud