NMBS Logistics zoekt lokale investeerders

Deutsche Bahn is niet langer de enige kanshebber om een belangrijke aandeelhouder te worden van NMBS Logistics. De zoektocht naar nieuwe investeerders voor de goederendochter van de Belgische spoorgroep gaat nu ook langs Vlaamse wegen.

Dat vernam de redactie in spoorkringen tijdens de nieuwjaarsreceptie van de NMBS en Infrabel. Tot het najaar leek het erop dat Deutsche Bahn een belang van ongeveer 60 procent zou nemen in NMBS Logistics. Sinds 2011 gaat de cargomaatschappij als onafhankelijk bedrijf door het leven, zij het als een volle dochter van de NMBS.

Het onderhandelingsteam werd aangestuurd door Marc Descheemaecker, tot november CEO van de NMBS. Hij maakt nog steeds deel uit van de raad van bestuur van NMBS Logistics. Maar zijn opvolger Jo Cornu heeft ervoor gekozen om het verkoopproces van vooraf aan te starten en ook andere opties dan de DB te laten onderzoeken, zo is te horen.

De raad van bestuur van de NMBS vond het bod van Deutsche Bahn immers onvoldoende. Daarom werd beslist om opnieuw met andere kandidaat-investeerders te praten. Ook al omdat op die manier de druk op de Duitsers verhoogd kan worden. De interesse voor Logistics wordt nu ook afgetoetst bij private-equitygroepen - zoals destijds met ABX - maar ook bij andere spooroperatoren.

Bovendien komen ook Belgische investeerders in beeld. Onze havens en industriële sectoren hebben er belang bij dat er een sterke lokale speler actief blijft, voor hen is vervoer per spoor essentieel voor hun logistiek, klinkt het. Ze vragen ook dat de overheid het verspreide en intermodale vervoer opnieuw zou steunen, die overheidssubsidie viel weg eind juni 2013.

Dat de klanten van een spoorvrachtmaatschappij een deel van het kapitaal van hun vervoerder bezitten is niet ongebruikelijk. Zo is het vroegere Dillen & Le Jeune Cargo (DLC), het huidige Crossrail, na verschillende operaties in handen gekomen van transporteurs/klanten. Le Jeune behoudt nog maar 20 procent. In Duitsland werken verschillende spoorbedrijven waarvan havens aandeelhouder zijn.

Tot 2012 was NMBS Logistics zwaar verlieslatend, maar sinds het voorjaar van 2013 is CEO Geert Pauwels erin geslaagd het bedrijf uit de rode cijfers te halen, tenminste op operationeel vlak. Of het jaar met winst werd afgesloten is niet duidelijk, NMBS Logistics heeft nog geen cijfers meegedeeld, ook niet over de vervoerde tonnage.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud