Advertentie
Advertentie

NMBS neemt Brussel-Zuid in eigen handen

©BELGA

De NMBS neemt de uitbating van het station Brussel-Zuid over van de vastgoeddochter Eurostation. Die kwam in opspraak na een vernietigende audit en verdwijnt.

Vandaag verzorgt de NMBS de commerciële uitbating van alle stations in België, behalve van Brussel-Zuid. De NMBS plant nu ook South Station over te nemen, een nv van Eurostation waarin alle concessies van het Zuidstation gegroepeerd zijn, meldt De Standaard.

Het gaat onder meer over alle horeca en winkels in de commerciële ruimte in het station. South Station was ook een tijd belast met de uitbating van Brasserie Du Midi, het luxerestaurant van de NMBS dat al enkele keren over de kop ging. Sinds enkele maanden wordt het restaurant opnieuw uitgebaat door een horecaondernemer.

Vehikel

De NMBS gaf zijn concessierecht aan Eurostation in 1992. In ruil voor het uitvoeren van werken in het station, kreeg de vastgoeddochter het exclusieve recht op de exploitatie van de handelsactiviteiten. Sinds 2011 gebeurde dat via het aparte vehikel South Station. Tussen 2002 en 2010 was een ander filiaal van Eurostation, Euro Immo Star, verantwoordelijk.

'Voor de andere stations verzorgt de NMBS de commerciële exploitatie. Het is logisch dat alle activiteiten door hetzelfde bedrijf gebeuren, kwestie van de kennis te groeperen', laat de NMBS weten.

Volgens het spoorwegbedrijf past het in de visie van federaal minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) om meer duidelijkheid te scheppen bij de filialen van de NMBS. Zowel de minister als de NMBS-topman Jo Cornu vond dit een weinig transparant kluwen.

Studiebureau

Het voorstel van overname dateert van voor de bekendmaking van het hervormingsplan bij de NMBS. Maar door de inhoud kwam het dossier in een stroomversnelling, ook omdat de huidige structuur niet houdbaar is. De vastgoeddochters Eurostation en Euro Immo Star worden opgeslorpt door het studiebureau TUC Rail. Infrastructuurbeheerder Infrabel staat in voor de bouw van de stations. De beheersorganen moeten wel het licht op groen zetten voor de overname.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud