NMBS puurt 15 miljoen dividend uit Thalys

De Thalys leed in 2016 zwaar onder de terreuraanslagen in België en Frankrijk. ©REUTERS

De hogesnelheidstrein Thalys verwent zijn aandeelhouder NMBS met een recorddividend van 15 miljoen euro.

Dat blijkt uit het jaarverslag van THI Factory, de exploitatiemaatschappij achter Thalys.

THI Factory keert zijn twee aandeelhouders voor 2018 samen 39 miljoen euro uit. De Franse spoorwegen SNCF krijgen daarvan 60 procent (23,4 miljoen euro), de NMBS 40 procent (15,6 miljoen euro). 

Thalys heeft een uitstekend jaar achter de rug. De hogesnelheidstrein vervoerde het recordaantal van 7,5 miljoen passagiers. Ondanks de acties van de gele hesjes in Frankrijk groeide de omzet tot 488 miljoen euro (+3%). De bedrijfswinst lag met 66 miljoen euro bijna driekwart hoger dan in 2017. Netto hield Thalys daar 41 miljoen euro van over. 

Terreur

Het is al lang geleden dat de NMBS nog zoveel geld uit Thalys haalde. In 2017 deelde THI Factory een dividend van nog geen 2 miljoen euro uit. In 2016, toen het bedrijf zwaar leed onder de terreuraanslagen in België en Frankrijk, ging Thalys 24 miljoen euro in het rood. In 2015 bedroeg het dividend 5 miljoen euro.

THI Factory werd in 2015 opgericht om de hogesnelheidstrein Thalys uit te baten. Het commercieel personeel van het bedrijf valt nog altijd onder 'Thalys International'. Van die entiteit heeft de NMBS na de uitkoop van Deutsche Bahn 30 procent in handen, de SNCF 70 procent. 

Concurrentie

Thalys, ontstaan in 1996, rekent dit jaar op verdere groei. De hogesnelheidstrein rijdt sinds het voorjaar van Brussel naar de Parijse bestemmingen Disneyland en de luchthaven Charles de Gaulle. Vanaf dit weekend spoort Thalys ook naar Bordeaux.

Mogelijk krijgt Thalys vanaf 2021 op de toplijn Brussel-Parijs stevige concurrentie. FlixTrain, een onderdeel van de Duitse mobiliteitsreus FlixBus, diende onlangs een aanvraag in om zeven keer per dag tussen Brussel en Parijs goedkope, tragere treinen te laten rijden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud