NMBS vindt geen commercieel directeur

NMBS zoekt nog commercieel directeur. - BELGA ©BELGA

De NMBS heeft een 'nieuw' directiecomité, maar een commercieel directeur is daar niet bij. De uitverkorene zou het voorgestelde loonpakket en de daaraan gekoppelde functie-inhoud onvoldoende vinden.

Het nieuwe directiecomité gaat op 1 maart van start. Het bestaat uit 3 Nederlandstaligen- en 3 Franstaligen, zoals de wet dat voorschrijft.

CEO Jo Cornu koos als algemeen directeur transport (operaties) Etienne De Ganck (CD&V). Deganck was al sinds 2012 verantwoordelijk voor de transportplanning en in die zin ook de 'vader' van het transportplan dat nu onder vuur ligt bij de regering.

Het gaat een nieuwe directie die de volledige verantwoordelijkheid krijgt over het transport. Daarmee grijpt de NMBS terug naar de tijd dat de spoorwegen nog niet opgesplitst waren tussen infrastructuur en vervoer, de tijd van CEO Etienne Schouppe en transportdirecteur Antoine Martens.

Voor het treinmaterieel en de werkplaatsen is Richard Gayetot (PS) verantwoordelijk, een job die hij al sinds 2005 uitoefent. Michel Allé blijft op post als algemeen directeur financiën en Vincent Bourlard (PS) als verantwoordelijke voor de stations. Deze drie worden dus bevestigd in hun functies.

De man die niet kwam

Sven Audenaert vervolledigt het directiecomité in afwachting van de aanduiding van een commercieel directeur of 'algemeen directeur marketing & sales'. De topkandidaat die de Open Vld naar voor had geschoven en die Cornu graag had, haakte volgens onze informatie af op het laatste ogenblik.

De 42-jarige die nu aan de slag is bij een overheidsdienst zou met een beloofd loonpakket van 260.000 euro naar verluidt meer dan 20 procent moeten inleveren op zijn huidig salaris. Bovendien dreigt de functie van marketing & sales niet veel om het lijf te hebben, aldus een waarnemer.

Allé en Bourlard, die al directeur-generaal waren bij NMBS Holding, zouden binnen een jaar met pensioen vertrekken. Allé zou dan vervangen worden door Olivier Hénin, een mannetje van Didier Reynders (MR), in de plaats van Bourlard zou Giovanni Palmieri komen, ex ICT-man van NMBS Holding en nu aan de slag op het kabinet van minister van Overheidsbedrijven Labille (PS). Geen van beide scenario's werd bevestigd.

Sven Audenaert

Eén van de meest netelige kwesties bij de samenstelling van het nieuwe directiecomité was: wat doen we met Sven Audenaert. Met de steun van de sp.a verhuisde de broer van de ex-topman van de gerechtelijke politie in de nazomer van 2011 van Belgacom naar NMBS Holding, waar hij als directeur-generaal de HR-afdeling ging leiden.

De verwachting was dat hij vanaf begin dit jaar de nieuwe entiteit HR-Rail onder zijn hoede zou krijgen, maar dat was buiten Michel Bovy (CD&V) gerekend. Omdat er nu nog geen man/vrouw is gevonden voor de functie van marketing & sales, blijft Audenaert zo lang deel uitmaken van het directiecomité. Maar dat is dus erg tijdelijk.

Voor een andere operationele of financiële job binnen het nieuwe directiecomité van de NMBS kwam Audenaert niet in aanmerking. Hij zou volgens onze informatie - na de komst van de nieuwe commerciële directeur - gewoon op post blijven binnen de kleine personeelsafdeling van de NMBS, ondanks de oprichting van HR Rail.

De man ontslaan zou naar verluidt circa één miljoen euro gekost hebben en dat is een boodschap waarmee de regering en a fortiori de sp.a nu niet graag naar buiten komt. Maar hij behoudt wel zijn riant loonpakket van naar schatting 330.000 euro tot aan het einde van zijn mandaat in 2017. Dat is meer dan wat Cornu verdient.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud