Advertentie
Advertentie

NMBS vraagt treinbestuurders niet te staken

©Photo News

De NMBS veroordeelt met klem de geplande staking van het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders (ASTB) volgende week woensdag. Ze vraagt haar treinbestuurders niet in te gaan op de oproep om actie te voeren.

De NMBS stelt met spijt vast dat het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurder (ASTB) vasthoudt aan de stakingsaanzegging vanaf woensdagavond 27 mei én dat ze dreigt om nog meer acties te voeren. Zo zegt de spoormaatschappij in een mededeling. Volgens de NMBS stelt de bond onredelijke eisen inzake premies en loonbarema's, die het bedrijf 15 miljoen euro per jaar zouden kosten, 'en dat in een context van besparingen'.

De gevolgen voor het treinverkeer zijn moeilijk te voorspellen, maar de NMBS sluit zware verstoringen niet uit. De staking zou woensdagavond 27 mei starten om 22 uur en duren tot 3 uur vrijdagochtend 29 mei. De NMBS zegt de actie met klem te veroordelen. 'De klanten riskeren opnieuw kun treinen niet te zien rijden of langer onderweg te zijn door opgelopen treinvertragingen. Dit ondanks veelvuldige vergaderingen om de staking te voorkomen, verspreid over bijna een jaar'.

De NMBS roept de treinbestuurders op om niet in te gaan op de oproep om actie te voeren maar de verdere besprekingen over een globaal sociaal akkoord een kans te geven en te denken aan de reizigers.

Hun onredelijke eisen zouden de NMBS 15 miljoen euro per jaar kosten
NMBS-directie

De voornamelijk Franstalige bond ASTB vertegenwoordigt naar eigen zeggen ongeveer een vierde van de 3.800 treinbestuurders bij de NMBS. Ook in Oostende zit een harde kern. Het is geen officieel erkende vakbond. Hun grieven worden door de erkende bonden ACV en ACOD met de directie besproken. Volgens vakbondstopman Jean-Pierre Goossens van ACOD Spoor zijn de eisen van het ASTB vooral ingegeven door enkele individuele personen die niet het collectief vertegenwoordigen. Behalve de treinbestuurders tracht het ASTB ook seingevers voor hun actie te mobiliseren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud