NS start met variabele tarieven

Op het Nederlands spoor komen er mogelijk variërende ticketprijzen. ©Peter Hilz/Hollandse Hoogte

De Nederlandse spoorwegen kunnen in de toekomst flexibelere treintarieven hanteren. In de piekuren wordt een treinticket tot 10 procent duurder op voorwaarde dat de prijs van een kaartje in de daluren met 12 procent daalt. Dat idee ligt in de lijn van waarvoor NMBS-topman Jo Cornu in ons land eerder al pleitte.

De Nederlandse staatssecretaris voor Infrastructuur Wilma Mansveld lanceert het plan woensdag in de krant AD. Ze ziet er verschillende redenen voor. 'Ik wil schone treinen en mensen mogen niet als sardientjes in een blik zitten', aldus Mansveld.

'Tegelijkertijd willen we ook bereiken dat mensen in de daluren gaan reizen als ze niet in de spits hoeven te reizen'. Dat kan volgens haar ook als mensen flexwerken. 'We willen de passagiersstroom spreiden over de dag en mensen bewuster laten reizen.' Ook voor het goederenvervoer worden flexibele tarieven overwogen. 

Volgens een woordvoerster van Mansveld is het nog lang niet zeker dat de prijs in de spits omhoog gaat. De NS moet hier nog onderzoek naar doen en ook moet nog advies worden gevraagd aan consumentenorganisaties. De reizigersvereniging Rover spreekt op Twitter alvast van een 'belachelijk plan'.

In België lanceerde NMBS-topman Jo Cornu eerder al een soortgelijk idee. Hij stuurde eind december niet meteen aan op een onderscheid tussen piek- en daluren, maar eiste wel meer commerciële vrijheid voor de NMBS. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud