Advertentie

Olie en chemie redden Antwerpse haven

©Hilz, Peter/Hollandse Hoogte

De Antwerpse haven zet haar groei verder. Maar dat is wel bijna uitsluitend te danken aan de toename van de vloeibare bulk. Het containerverkeer daalde en de kolenaanvoer klapte in elkaar.

De Antwerpse haven verwerkte in de eerste negen maanden van dit jaar 143,02 miljoen ton goederen, een stijging met 3 procent tegenover dezelfde periode in 2012. Dat meldt het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen. De groei is vrijwel exclusief te danken aan de overslag van vloeibaar massagoed (olie en chemicaliën), die toenam met 32 procent tot 44,47 miljoen ton.

Het droge massagoed kreeg een tik van ruim 25 procent tot 10,94 miljoen ton, vooral een gevolg van de ineenstorting van de kolenaanvoer. Het havenbedrijf wijt dat aan de tarieven van het spoorvervoer naar het Duitse hinterland, 'die minder competitief zijn dan die naar de omliggende havens'.

'Het havenbedrjf doet er - samen met een aantal privéspelers - alles aan om deze kloof te dichten', aldus het persbericht. NMBS Logistics, de belangrijkste spooroperator tussen Antwerpen en Duitsland voor massagoed en staal, verhoogde voor verschillende trafieken zijn prijzen om zijn activiteiten rendabel te maken.

Ook het containerverkeer moest terrein prijsgeven, zij het minder. Het aantal behandelde containers daalde met 1,7 procent tot 6,40 miljoen TEU (twintigvoetcontainers). Gemeten in tonnen bedroeg de daling 2,8 procent tot 76,51 miljoen ton. In roroverkeer daalde de tonnage (-5,3%), maar nam het aantal behandelde auto's wel toe (+5,5%).

De tendens van een daling van het aantal schepen zet door. Na negen maanden was er een achteruitgang met 2,4 procent tot 10.769. De brutotonnenmaat steeg wel met 3,4 procent tot 246,9 miljoen brt. Er lopen dus minder schepen aan, maar ze zijn groter.

De havens van Rotterdam en Hamburg, de grootste concurrenten van Antwerpen, publiceerden geen trafiekcijfers.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud