Advertentie
Advertentie

Olie stuwt overslag Rotterdam omhoog

De MSC Oscar in de Rotterdamse haven ©ANP

Rotterdam behandelde de eerste negen maanden 351 miljoen ton , 5,4 procent meer dan vorig jaar. De stijging is te danken aan de olie-overslag. In containers scoorde Rotterdam slechter dan Antwerpen.

Rotterdam stevent net als Antwerpen af op een heel goed jaar. De overslag steeg de eerste negen maanden met 5,4 procent tot 351 miljoen ton. Volgens topman Allard Castelein van het Havenbedrijf Rotterdam is dat vrijwel volledig te danken aan de toename van de overslag van ruwe olie en olieprodukten. De meeste andere goederensoorten bleven op hetzelfde niveau.

De overslag van ruwe olie steeg met 8,5 procent tot 77 miljoen ton. Die van minerale olieproducten met een vijfde tot 67 miljoen ton. De belangrijkste oorzaak is de lage olieprjis die zorgt voor goede marges, waardoor de raffinaderijen meer ruwe olie verwerken dan vorig jaar. Rotterdam verscheept ook veel stookolie van buitenlandse raffinaderijen naar het Verre Oosten. De overslag van lng verdubbelde doordatd e gasprijzen in Azië flink zijn gedaald en vergelijkbaar zijn met die in Europa. Daardoor neemt de aanvoer in Rotterdam toe.

De containeroverslag bleef stabiel op 96 miljoen ton. In teu (eenheid 20-voet containers) komt dat overeen met 9,3 miljoen teu  (+1%). Belangrijkse oorzaak, aldus het Rotterdamse Havenbedrijf, is de lagere Chinese export, de groeivertraging in Brazilië en de verslechtering van de Russische economie die zorgt voor minder doorvoer naar die regio. Rotterdam investeerde de afgelopen jaren miljarden in nieuwe containerterminals op de Maasvlakte maar die draaien, aldus het Havenbedrijf, nog niet op voldoende snelheid om grote volumes te halen. 'De groei is daarom op dit moment beperkt.'

De Antwerpse haven daarentegen deelde gisteren wel uitstekende containeroverslagcijfers mee. De containertrafiek in Antwerpen steeg de eerste negen maanden met 5,4 procent tot 85 miljoen ton. In teu uitgerekend is er zelfs een stijging met 8 procent tot 7,27 miljoen teu. Opmerkelijk was hier de stijging voor het Verre Oosten. Antwerpen mikt dit jaar op een totale overslag van meer dan 200 miljoen ton, een record. In de eerste negen maanden bedroeg de overslag 156 miljoen ton.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud