Olietransport VS onder vuur na crash

In Lynchburg, Virginia, woedde vorige nacht een hevige brand nadat een trein met ruwe olie ontspoorde en crashte. De druk op de overheid om strengere regels voor olietransport per trein op te leggen, neemt toe.

Nagenoeg de hele binnenstad van Lynchburg moest geëvacueerd worden door de hevige rook en het vuur. Volgens de lokale overheid zijn er geen gewonden. Het ongeval vond plaats woensdag rond twee uur in de namiddag plaatselijke tijd. De trein trok 15 tankwagens die gevuld waren met ruwe olie. Volgens de vervoerder, spoorwegmaatschappij CSX, was de trein onderweg van Chicago naar Virginia. 

Het ongeval verhoogt opnieuw de druk op de overheid, de spoorwegen en de producenten en exploitanten van tankwagens om het transport van ruwe olie veiliger te maken. Kort na de crash stuurde Andrew Cuomo, de gouverneur van New York, een brief naar het Witte Huis waarin hij pleit voor strengere regels voor deze vorm van vervoer.

Het ministerie van Transport is al enige tijd bezig met een onderzoek naar de noodzaak van nieuwe regels na reeks gelijkaardige ongevallen. Het zwaarste was dat met een trein in Quebec vorig jaar in juli, waarbij 47 doden vielen. Sinds februari rijden spoorwegbedrijven op eigen houtje al trager met olietreinen door stedelijke gebieden.

Dat er veel olie vervoerd wordt per spoor in de VS, heeft alles te maken met de toenemende oliewinning uit schalieformaties omdat die meestal niet gelinkt zijn aan pijpleidingen. 'Het transport van ruwe olie per spoor zal blijven toenemen omdat de productie in Noord-Amerika continu stijgt', aldus Andy Lipow, voorzitter van energieconsultant Lipow Oil Associates.

De productie van ruwe olie in de Verenigde Staten is in twee jaar tijd gestegen met 32 procent tot 7,5 miljoen vaten per dag, volgens cijfers van de U.S. Energy Information Administration en de verwachting is dat ze verder zal toenemen tot 9,1 miljoen vaten tegen volgend jaar. Vandaar dat er met argusogen naar de veiligheid op het spoor wordt gekeken.

Een proces dat blijkbaar traag verloopt, want in 2007 al vroeg toenmalig senator Hillary Clinton aan de Federal Railroad Administration om een veiligheidsonderzoek te voeren bij CSX na verschillende ongevallen waaronder twee ontsporingen. Vorig jaar trokken de spoorwegen 400.000 olietankers, in 2006 waren er dat maar 6.000.

CSX is één van de grootste spoorwegmaatschappijen van Noord-Amerika met een notering in New York.


Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud