Advertentie

Ook fiscus neemt Uber in vizier

©Bloomberg

De fiscus gaat het alternatieve taxibedrijf Uber doorlichten. Die opdracht gaf staatssecretaris voor fiscale fraudebestrijding Elke Sleurs aan de Bijzondere Belastinginspectie (BBI).

Uber krijgt het steeds moeilijker in Brussel. Nadat vorige week Brussels minister van mobiliteit Pascal Smet (sp.a) een strafklacht indiende tegen de alternatieve taxidienst, legt nu ook federaal staatssecretaris Elke Sleurs (N-VA) Uber onder de loep. Ze gaf de BBI opdracht de financiële en fiscale structuur van Uber in België door te lichten.

De controle door de fiscus zou enkele weken duren en moet begin 2015 afgerond zijn. Mocht het bedrijf zich schuldig maken aan fraude, dan riskeren zowel Uber als de betrokken chauffeurs een vervolging.

Deeleconomie

Uber is een Amerikaans bedrijf dat via zijn app autodiensten levert in 50 landen en meer dan 250 steden, waaronder ook in Brussel via UberPop. Particuliere chauffeurs die een plekje vrij hebben, komen via het platform in aanraking met mensen die een ritje willen bestellen.

De prijzen van een Uber-lift liggen ongeveer de helft lager dan die van een regulier taxiritje.

Als autodeelplatform wordt Uber gezien als het typevoorbeeld van een bedrijf uit de deeleconomie. Volgens de traditionele taxisector bezondigt Uber zich aan oneerlijke concurrentie doordat het bedrijf zich niet houdt aan de strikte voorwaarden waaraan taxichauffeurs moeten voldoen. De prijzen van een Uber-lift liggen ongeveer de helft lager dan die van een regulier taxiritje.

‘Als Uber bereid is binnen een wettelijk kader te werken, kan het gerust samen met de taxisector actief zijn’, zegt staatssecretaris Sleurs. Ze vindt het logisch dat het wettelijk kader voor deze nieuwe technologie nog niet is uitgewerkt. ‘Intussen moet Uber zich aan de bestaande regelgeving houden, ook fiscaal. Als er aanwijzingen zijn dat Uber zich schuldig maakt aan fiscale inbreuken of die faciliteert, zullen we dit nauwgezet onderzoeken en bestraffen.’

Aanwijzingen fraude

Op het kabinet van Sleurs valt te horen dat de BBI vooral zal nagaan of de inkomsten die Uber aangeeft overeenkomen met de werkelijke inkomsten. ‘We vragen de doorlichting omdat er in verschillende landen duidelijke aanwijzingen zijn dat Uber het spel niet correct speelt.’

Chauffeurs betalen een commissie van 20 procent aan Uber. Ze werken dus niet in loondienst, maar onder het statuut van zelfstandige in bijberoep. Net daar zit één van de grootste struikelblokken. Verschillende chauffeurs gebruiken het platform niet enkel om na de uren nog een centje bij te verdienen, maar zien Uber als een fulltime-job.

‘Chauffeurs die de autodienst gebruiken als systematische bron van inkomsten zijn verplicht daarvan aangifte te doen. Enkel voor het occasioneel aanbieden van een lift is dat niet nodig’, valt te horen op het kabinet van Sleurs. Er bestaat geen eenduidig onderscheid vanaf wanneer een chauffeur niet langer occasioneel, maar beroepshalve een rit aanbiedt. Die beoordeling wordt voor iedere situatie apart gemaakt.

Verbod

Met de beslissing treedt Sleurs in de voetsporen van Pascal Smet die vorige week een strafklacht indiende tegen het Brusselse alternatieve taxibedrijf. 'Met de strafklacht zal er nu een onderzoeksrechter aangeduid worden, die een grondig onderzoek kan voeren’, zei Smet vrijdag. ‘Er zijn duidelijk tekenen dat er sprake is van zwartwerk door chauffeurs. En door de schimmige structuur van Uber, dat deels in België, deels in Amsterdam en deels in Californië zit, hebben we weinig zicht op de geldstromen van dat bedrijf.'

‘We vragen de doorlichting omdat er in verschillende landen duidelijke aanwijzingen zijn dat Uber het spel niet correct speelt.’

Onder meer in Frankrijk, Nederland en Spanje werd de alternatieve taxidienst al verboden omwille van oneerlijke concurrentie. Ook in België legde de Brusselse rechtbank van koophandel in het voorjaar een verbod op. Enkel chauffeurs met een vergunning mogen nog actief zijn via het Uber-platform maar ondanks een dwangsom van 10.000 euro per overtreding houdt Uber zich niet aan het verbod.

Bij UberPop in Brussel wensen ze niet te reageren op het fiscale onderzoek van de BBI. Vandaag zit de Belgische CEO van Uber samen met Pascal Smet en ook met Bart Tommelein (Open VLD), staatssecretaris voor sociale fraudebestrijding, staat een overleg gepland.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud