Advertentie

Overheid gaat Flinterstar bergen

De Flinterstar op 10 oktober jl. ©ANP

De Belgische overheid gaat het gezonken vrachtschip Flinterstar bergen. Dat heeft de ministerraad beslist. Ze is van plan de kosten 'maximaal' te recupereren.

De ministerraad heeft vrijdag beslist dat de federale overheid de Flinterstar zal bergen. Er zal een overheidsopdracht in spoedprocedure worden opgesteld zodat de ministerraad zo snel mogelijk kan beslissen aan wie de opdracht voor de berging wordt toevertrouwd. Concreet komt het er op neer dat aan een aantal bergingsfirma's zal worden gevraagd om een offerte in te dienen voor de berging.

Het Nederlandse vrachtschip Flinterstar kwam vorige week dinsdag in aanvaring met de drie keer grotere gastanker Al Oraiq en ligt lekgeslagen voor de kust van Zeebrugge. Een Nederlandse firma is momenteel bezig met het wegpompen van de olie uit het schip. De rederij Flinter heeft ondertussen officieel afstand gedaan van het schip, dat als 'total loss' wordt beschouwd. Dat betekent dat de oeverstaat in wiens water het ligt, in dit geval Belgiƫ, moet opdraaien voor de berging.

Omdat het schip op termijn het marien milieu bedreigt en 'op de pechtstrook' van een van de drukst bevaren routes van de wereld ligt, wil ons land het wrak zo vlug mogelijk verwijderen. Volgens staatssecretaris voor de Noordzee Bart Tommelein (Open VLD) is de situatie hoogdringend. 'We mogen absoluut geen risico's nemen.'

Tommelein heeft de rederij Flinter op haar verantwoordelijkheid gewezen omdat hij van oordeel is dat de Nederlandse rederij volgens de wrakkenbepalingen in de Belgische wet, ook bepaalde verantwoordelijkheden heeft. Maar de Nederlandse reder houdt vast aan zijn afdrachtsverklaring en is niet ingegaan op de vraag van Tommelein om binnen de 72 uur een berger aan te stellen voor het wrak.

Tommelein wil die 'letter of abandonment' echter niet klakkeloos aanvaarden en zegt er alles te zullen aan doen om de kosten van de berging maximaal te recupereren. Ofwel bij de rederij ofwel bij de verzekeraar.

De berging kan starten als alle olie uit het schip is gepompt. Dat zal mogelijk nog enkele weken duren. Het slechte weer blijft het wegpompen van de olie  hinderen. Sinds dinsdag liggen de pompwerkzaamheden stil. Door het slechtere weer is het schip de afgelopen dagen ook langzaam aan het breken.De kosten van de berging worden geraamd op 'enkele miljoenen euro'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud