Passagiersrecord voor Brussels Airport in juli

Brussels Airport ging in juli voor het eerst over de 2,5 miljoen passagiers. ©Photo News

Brussels Airport heeft een nieuw passagiersrecord te pakken, meldt de luchthaven vrijdag in een persbericht. Ze overschreed in juli voor het eerst de kaap van 2,5 miljoen passagiers.

Ook het dagrecord ligt aan diggelen: Brussels Airport overschreed vorige maand vijf dagen de nooit eerder bereikte grens van 90.000 passagiers. Vrijdag 28 juli was de drukste dag, met 94.305 reizigers.

In totaal landden en vertrokken in juli 2.565.044 passagiers op Brussels Airport. In vergelijking met juli vorig jaar betekent dat een stijging met 6,9 procent, al ondervond de luchthaven toen wel nog de gevolgen van de terreuraanslag op 22 maart. De luchthaven bleef toen tot begin april gesloten, de passagierscijfers herstelden zich pas volledig vanaf november.

De groei heeft volgens de luchthaven vooral plaatsgevonden bij maatschappij Brussels Airlines, op de vakantievluchten, de langeafstandsvluchten en het Europese verkeer. Bij de lowcostmaatschappijen zijn de passagierscijfers min of meer stabiel gebleven. Bij Easyjet en Vueling is er een daling, maar die wordt gecompenseerd door groei bij Ryanair, WOW Air, Eurowings, Air Arabia en Blue Air.

Het aantal lokaal opstappende reizigers steeg de afgelopen maand met bijna 8 procent in vergelijking met juli vorig jaar. Bij de transferpassagiers was er een daling met 1,9 procent.

Cargo

Niet enkel het toeristisch verkeer deed het goed, ook voor het vrachtvervoer tekende de luchthaven afgelopen maand goede cijfers op, al moeten die wel wat genuanceerd worden. De cargo groeide  met 3,8 procent, vooral omdat het vervoer van vracht op langeafstandsvluchten voor passagiers vorig jaar - na de aanslagen - weer op volle capaciteit werd opgestart.

-10%
Het volvrachtvervoer op Zaventem daalde vorige maand met bijna 10 procent als gevolg van de strengere geluidsnormen.

Het vrachtvervoer aan boord van passagierstoestellen steeg met 13,9 procent in vergelijking met juli vorig jaar, maar het volvrachtvervoer viel met bijna 10 procent terug. Brussels Airport verwijst daarvoor naar de strengere geluidsnormen, waardoor een aantal maatschappijen de luchthaven hebben verlaten of hun vrachtvolume hebben verminderd.

De expressdiensten blijven wel positieve groeicijfers vertonen, met een stijging van 8,2 procent in juli ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar.

Het aantal vliegbewegingen tot slot is met 2,2 procent gestegen sinds juli vorig jaar. In combinatie met het stijgend aantal passagiers heeft dat voor een hogere bezettingsgraad van de passagiersvluchten gezorgd: in juli vorig jaar zaten er gemiddeld 124 passagiers aan boord van een vlucht, dit jaar waren dat er 130.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud