Advertentie
Advertentie

Provisie drukt winst Exmar

De Express, een LNG-tanker met eigen hervergassingsinstallatie ©exmar

De gastankerrederij Exmar heeft in het vierde kwartaal behoorlijke resultaten behaald. De winst werd echter gedrukt door een droogdokbeurt voor de LNG-tanker Excel en vooral door een provisie voor enkele aanpassingen aan andere LNG-tankers die het brandstofverbruik moeten drukken.

Omzetmatig was het vierde kwartaal behoorlijk. De omzet belandde op 126,3 miljoen dollar, wat echter gevoelig minder is dan de 157,8 miljoen uit het vierde kwartaal van 2012. De winst stond echter wat onder druk. De bedrijfswinst voor waardeverminderingen en afschrijvingen (ebitda) was met 27,2 miljoen dollar lager dan een jaar eerder en dat geldt ook voor de bedrijfswinst (ebit) die 13,9 miljoen dollar bedroeg. Netto houdt Exmar 10,3 miljoen dollar over.

Analist Wouter Vanderhaeghen van KBC Securities had een iets hogere bedrijfswinst verwacht. Hij rekende op 14,6 miljoen dollar.

Zowel de LNG-divisie, normaal gesproken de meest stabiele van de rederij, als de Offshore-divisie zorgden voor een verrassing.

Provisie

Het bedrijfsresultaat van de LNG-tak kwam in het vierde kwartaal uit op 3,6 miljoen dollar, beduidend minder dan in het derde kwartaal (7,8 miljoen dollar). In een persbericht schrijft Exmar dat toe aan de Excel, die in droogdok ging en sinds zijn oplevering nog steeds op een nieuwe opdracht wacht. Voorts heeft de rederij 'bijkomende kosten' gemaakt voor het onderhoud en de verbetering van de LNG-vloot.

Volgens financieel directeur Miguel de Potter heeft Exmar een provisie genomen van 4 miljoen dollar voor aanpassingen om de LNG-tankers performanter te maken. Onder meer door een reiniging van de romp en het gebruik van betere verf zal het brandstofverbruik dalen. 'Op die manier zullen onze schepen competitiever worden in vergelijking met nieuwe schepen die van de werf komen', legt hij uit. Dat is van belang voor het bedrijf Excelerate, waaraan de tankers op lange termijn zijn verhuurd. 'We hebben voor de korte pijn gekozen, we nemen deze provisie in één keer.' De droogdokbeurt van de Excel kostte een half miljoen dollar.

Offshore

Het bedrijfsresultaat van de Offshore-divisie kleurde 0,7 miljoen dollar rood. Dat is merkelijk minder dan Vanderhaeghen had verwacht (3 miljoen dollar). Het rode cijfer is volgens de Potter te wijten aan 'administratieve kosten'. Operationeel zit het wel snor. Exmar krijgt sinds september een bonus op de productie van de Opti-Ex, het kleine boorplatform dat in juli werd geleverd aan LLOG. Als de productie van de Opti-Ex boven 35.000 vaten per dag uitstijgt, krijgt Exmar 1 dollar per extra geproduceerd vat. Ook het Delta House-project, de tweede Opti-Ex die in aanbouw is voor LLOG, droeg positief bij tot de resultaten.

De bedrijfswinst van de LPG-divisie was met 11,3 miljoen dollar veel hoger dan verwacht. In het vierde kwartaal genoten vooral de middelgrote en grote gastankers van goede tarieven.

Over heel 2013 bedraagt de bedrijfswinst 102,5 miljoen dollar en de nettowinst 107,1 miljoen dollar. De winst is vooral aangedikt door de verkoop van 50 procent van Exmar LPG aan Teekay LNG Partners, die 52,8 miljoen dollar opleverde.

2014

Voor 2014 zijn de vooruitzichten in principe positief, al is het met de drie takken van Exmar niet altijd eenvoudig een lijn te zien. De LNG-tankers zullen in principe allemaal in gebruik zijn, mits ook voor de Excel nieuw emplooi wordt gevonden. De resultaten zouden dan in lijn moeten zijn met 2013.

De drukke activiteit van de Offshore-divisie zal zich in principe doorzetten.

In de LPG-divisie worden het komende jaar drie midsize gastankers opgeleverd. Exmar heeft bovendien verschillende tijdbevrachtingsovereenkomsten afgesloten, goed voor een totaal van 20 jaar voor het vervoer van ammonia. De vooruitzichten voor de tarieven voor de middelgrote en grote gastankers zijn voorlopig gunstig. 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud