Qingdao wordt grootste haven ter wereld

Containeroverslag in de haven van Qingdao in de provincie Shandong (Foto AFP) ©AFP

Zonder er veel ruchtbaarheid aan te geven is China de haven van Qingdao aan het uitbouwen tot de grootste ter wereld. Het overslagvolume moet daardoor verdubbelen tot meer dan 700 miljoen ton.

De Frankfurter Allgemeine brengt donderdag het verhaal. In Qingdao, een van de oudste zeehavens van China, is een gigantische havenexpansie aan de gang. In Dongjiakou, een van de vier havenzones, wordt een diepwaterhaven aangelegd die schepen met een diepgang tot 20 meter zal kunnen ontvangen. Ter vergelijking: na de verdieping van de Schelde kunnen 13,1 meter diep liggende schepen Antwerpen bereiken.

Momenteel zijn er in Qingdao al 81 aanlegplaatsen voor schepen beschikbaar. Met de uitbouw van Dongjiakou komen er nog eens 112 bij.

De haven mikt op de overslag van containers, maar ook van droge bulk, aardolie en LNG. De huidige haven van Qingdao behandelde vorig jaar ongeveer 13 miljoen TEU (equivalenten van een twintigvoets container), maar dat aantal zal stijgen tot 30 miljoen TEU. Daarmee zal Qingdao de grootste containerhavens ter wereld (Shanghai, Singapore, Hongkong en Shenzhen) naar de kroon steken.

Qingdao is nu al ’s werelds grootste haven voor de invoer van ijzererts, de belangrijkste Chinese aanvoerhaven voor aardolie en de op een na belangrijkste exporthaven van de Volksrepubliek. Ook die trafieken zullen voort ontwikkeld worden.

Vorig jaar werd er in Qingdao om en bij 370 miljoen ton overgeslagen. ‘In de toekomst willen wij nog eens zoveel overslaan in Dongjiakou’, zegt Wu Rilong, directeur investeringen in de stadsregering van Qingdao. ‘Wij plannen niets minder dan een verdubbeling.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud