Recordstaking legt Duits spoor vier dagen lam

Op 18 oktober legde GDL al eens het Duitse spoor lam, zoals hier in het station van Gelsenkirchen ©REUTERS

Duitsland dreigt de komende dagen op een verkeersinfarct af te stevenen: de machinistenbond GDL legt van donderdag tot maandag de passagierstreinen lam. Bij het goederenverkeer - de bloedsomloop van de Duitse industrie - begint de staking zelfs woensdag al.

Deutsche Bahn (DB) stevent af op de grootste staking uit haar geschiedenis. De machinistenvakbond GDL kondigt vandaag dinsdag aan van donderdag 2 uur 's morgens tot maandag 4 uur 's morgens - iets meer dan vier dagen dus - het passagiersverkeer lam te leggen. Het goederentransport zal nog langer stilliggen, vanaf woensdagmiddag. Dat kan tellen: het goederentransport is een belangrijke schakel in de Duitse industriële motor, met DB als grootste transportbedrijf van Europa.

'Deze staking is gif voor het 'Standort' Duitsland'
DIHK
Duitse ondernemersorganisatie

De Duitse industrie noemt de geplande staking 'gif voor Duitsland'. Volgens de Deutsche Industrie- und Handelskammertages (DIHK) leiden stakingen na enkele dagen al tot een verstoring van de productie omdat spoortransporten niet op korte termijn naar de weg of het binnenschip kunnen worden overgedragen'.

'We willen en moeten in het belang van onze leden handelen', zei GDL-chef Claus Weselsky aan Süddeutsche Zeitung. Officieel draait het conflict rond looneisen: Weselsky eist 5 procent meer loon én een werktijdverkorting voor 'zijn' machinisten.

Maar volgens de Duitse media is de echte reden spierballengerol van GDL te midden een 'vakbondsstrijd' bij DB. Weselsky wil voortaan niet alleen loononderhandelingen voeren voor machinisten, maar ook voor treinbegeleiders en rangeerders. Maar die worden traditioneel vertegenwoordigd door de vakbond EVG. En die ziet Weselsky niet graag op zijn terrein komen. Met als gevolg een nooit geziene strop voor de Duitse reiziger, die eerder dit jaar ook al lijdzaam meerdere stakingsacties bij Lufthansa moest ondergaan.

Het gaat al om de zesde spoorstaking in Duitsland sinds begin september.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud