Rederij Bocimar (CMB) werkt samen met 4 concurrenten

De Channel Navigator, een van de Capesize bulkschepen van Golden Ocean

Bocimar, de CMB-dochter actief in het maritiem vervoer van steenkool en ertsen, en vier andere drogebulkrederijen brengen hun grootste schepen samen in een joint venture. Ze willen zo kosten besparen.

De nieuwe joint venture werd Capesize Chartering gedoopt, een naam die perfect uitdrukt wat het bedrijf zal doen: een vloot Capesize schepen – bulkschepen die minstens 150.000 ton kunnen vervoeren - die vercharterd worden, optimaal beheren. De onderneming gaat in de tweede helft van 2015 van start.

Naast Bocimar zijn de andere leden van de gemeenschappelijke onderneming CTM, Golden Union Shipping, Golden Ocean (van de Noors-Cypriotische scheepvaartmagnaat John Fredriksen) en Star Bulk Carriers. Volgens analist Wouter Vanderhaeghen van KBC Securities bezit Bocimar een vloot van 27 Capesize schepen, als ook rekening wordt gehouden met 3 eenheden die besteld of in aanbouw zijn.

In een persbericht legt Golden Ocean de beweegredenen uit. De vijf rederijen zijn actief in een zeer concurrentiële en gefragmenteerde sector. Daarin bezit, controleert of beheert geen enkel van de vijf spelers voldoende Capesize schepen om competitieve prijsvoorstellen te kunnen doen en op een efficiënte manier te kunnen werken.

De samenwerking biedt zowel voor de klanten als voor de vijf rederijen duidelijke voordelen. De klanten kunnen profiteren van het feit dat de schepen in een ruimer geografisch gebied beschikbaar zijn en dat er minder tijd ligt tussen de laaddata. Voor de rederijen is het grootste voordeel een kostenbesparing, omdat steeds het best gepositioneerde schip kan worden aangeboden voor een bepaalde lading op een bepaalde plaats. De schepen zullen hierdoor minder reizen in ballast (zonder lading) moeten maken, wat resulteert in lagere brandstof- en algemene operationele kosten.

Besparen op de kosten is momenteel broodnodig in de drogebulksector, want de vrachttarieven zijn extreem laag en liggen ver onder het break-evenpunt. Stevige verliezen zijn het resultaat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud