Advertentie
Advertentie

Reuzencontainerschip Mary Maersk in Antwerpen

De Mary Maersk, hier in de Chinese haven van Qingdao - Foto Belga ©BELGA

De Mary Maersk, een van de grootste containerschepen ter wereld, is zaterdagmorgen aangekomen in de Antwerpse haven. Het schip had 14.800 teu (twintigvoetcontainers) aan boord, waarvan 2.400 teu werd gelost in het Deurganckdok.

Door de mist kwam de Mary Maersk een halve dag later aan dan verwacht. Het schip vaart zondagmorgen om 2 uur af en zet dan koers naar Bremerhaven.

Met ruimte voor 18.000 teu (twintigvoetcontainers), een lengte van 399 meter en een breedte van 59 meter is de Mary Maersk van de Deense rederij Maersk Line - samen met twee zusterschepen - het grootste containerschip ter wereld Het is een zogenaamd Triple E-schip. Dat is een nieuwe categorie van reusachtige maar zuinige containerschepen die Maersk momenteel laat bouwen. De drie E's staan in het Engels voor 'economy of scale' (schaalvoordeel), 'energy efficient' en 'environmentally improved' (milieuvriendelijkeer).

Mist

Normaliter zou het schip vrijdagavond omstreeks 17.30 uur aanmeren in het Deurganckdok aan de PSA-terminal op de Antwerpse linkeroever, maar door dichte mist bleef het bij Oostende voor anker liggen. Het kwam uiteindelijk zaterdagochtend vroeg in Antwerpen aan.

De aanloop van het megacontainerschip is een proefvaart voor de Antwerpse haven, waaraan strenge veiligheidseisen werden gekoppeld. In het Waterkundig Laboratorium werden met schaalmodellen en simulaties de eisen vastgesteld voor onder meer zichtbaarheid en windkracht.

Van Peel

Volgens administrateur-generaal Jacques D'Havé van het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust is de geslaagde opvaart naar Antwerpen een opsteker omdat het andere schepen over de schreef kan trekken. 'Dit is absoluut een goed voorbeeld voor andere rederijen. Ik ben er zeker van dat de haven dit soort schepen regelmatig zal aankunnen, alsook dat er meer naar Antwerpen zullen komen.'

Voor Antwerps havenschepen en voorzitter van de raad van bestuur van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen Marc Van Peel (CD&V) is nu bewezen dat de grootste schepen Antwerpen 'redelijk gemakkelijk' kunnen bereiken. 'Dit is door de aanloop een historische dag, maar ook een historische week met de opname van Antwerpen in de aanloopschema's van het P3-consortium. Dit geeft zelfvertrouwen.'

Onrust

Oorspronkelijk was het schip op weg naar APM Terminals in Rotterdam, maar door sociale onrust wijkt de rederij met verschillende schepen uit naar Antwerpen. Maersk Line verhuist in Rotterdam binnenkort naar een terminal op de Tweede Maasvlakte, maar dat zou gepaard gaan met minder interessante arbeidsvoorwaarden. APM Terminals is overigens een dochter van de Deense AP Moller Maersk Group, het moederbedrijf van Maersk.

Zaterdag komt nog een ander reusachtig schip in Antwerpen aan, de Evelyn Maersk. Dat schip is 398 meter lang en 56,5 meter breed en heeft een vervoerscapaciteit van 15.500 teu.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud