Ridley koopt Eddy Merckx Cycles

©BELGA

Het Belgische bedrijf achter fietsmerk Ridley neemt het merk Eddy Merckx Cycles over. Dat meldt het bedrijf in een persbericht. Het overnamebedrag wordt niet bekendgemaakt.

Het bedrijf Race Productions uit Beringen, de onderneming achter de fietsen van het merk Ridley, koopt het merk Eddy Merckx Cycles. De verkoper is de holding Diepensteyn van Jan Toye (ex-Palm Breweries) die de onderneming Eddy Merckx Cycles helemaal in handen heeft. De onderneming zelf wordt niet verkocht, enkel het merk en uiteraard de bijkomende productie. 

Wielerlegende Eddy Merckx zit al een tijdje niet meer in het kapitaal van de onderneming die zijn naam draagt en die hij in 1980 oprichtte. Hij is er wel nog het uithangbord van. 

De verkoop komt niet als een verrassing omdat Eddy Merckx Cycles al geruime tijd kampt met tegenvallende cijfers en verliezen. Zo was er vorig boekjaar nog een verlies van 5,7 miljoen euro en een overgedragen verlies van meer dan 17 miljoen. De omzet nam wel licht toe tot 8,8 miljoen euro.

De slechte cijfers leidden ertoe dat Toye zijn rechterhand Bart Van Muylder uitstuurde naar het bedrijf om het recht te trekken. Of te verkopen, zoals nu blijkt. Van Muylder was de vierde CEO in drie jaar tijd.  

Druk

'De beperkte schaalgrootte heeft een negatieve impact op onze inkoop- en verkoopprijzen en maakt dat de vaste structuurkosten het resultaat onder druk blijven zetten. Daarenboven wegen wij als kleine speler onvoldoende zwaar om internationaal de sterkste distributiepartners voor ons te winnen', legt Bart Van Muylder, tegelijk CEO van Diepensteyn, uit in het persbericht.

'Wil het merk Merckx mondiaal echt doorbreken, moet het aansluiten bij een grotere speler. Wij vonden het onze verantwoordelijkheid om dit stuk Belgisch patrimonium in Belgische handen door te geven. Ridley en zijn wereldwijde distributie is de ideale partij om het eerbetoon aan Eddy Merckx verder te zetten', aldus nog het persbericht.

Jochim Aerts, de oprichter en CEO van Race Productions, maakt zich sterk dat met de overname nu de twee meest befaamde Belgische wielermerken onder één dak komen. 'We garanderen het voortbestaan en de verdere ontwikkeling van dit merk (Eddy Merckx Cycles, red.)', zegt Aerts.

Taiwan

Race Productions fabriceert fietsonderdelen zoals zadels en wielen onder het merk Forza, maar is het bekendst van de Ridley-tweewielers. Het gaat zowel om racefietsen als fietsen voor veldrijden en mountainbikes. In de fabriek in Beringen rollen dagelijks ongeveer 100 fietsen van de band. De jaarproductie bedraagt ongeveer 35.000 stuks. Die worden wereldwijd verkocht. Ridley staat sterk in de Benelux en Groot-Brittannië en heeft daarnaast ook een goede positie in de VS, Canada en Australië.

De Limburgse bouwondernemer Paul Kumpen zat lange tijd in het kapitaal van Race Productions, maar in 2014 werd hij vervangen door LRM en het Taiwanese Ideal Bicycle Corporation. Kumpen had 50 procent in handen, maar bij die operatie verkreeg Aerts weer de meerderheid.

Race Productions was vorig jaar goed voor een omzet van 38,5 miljoen euro en is winstgevend. Het bedrijf heeft zo'n 70 mensen in dienst. Naast de productiesite in Beringen is de onderneming ook actief in Moldavië met een eigen lakkerij. De overnemer is dus duidelijk enkele maten groter dan Eddy Merckx Cycles dat goed is voor een productie van een kleine 7.000 fietsen.

Ridleys bekendste klant is de profwielerploeg Lotto-Soudal. Daarnaast levert het merk ook fietsen aan onder meer de ploeg van Marianne Vos, de bekende Nederlandse sportvrouw die wel eens vergeleken wordt met Eddy Merckx.    

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud