Rotterdamse containerbehandelaar ECT bijt in het zand

©Hilz, Peter/Hollandse Hoogte

Het Havenbedrijf Rotterdam hoeft containeroverslagbedrijf ECT in Rotterdam geen schadevergoeding te betalen omdat het bedrijf een groot deel van de overslag zou verliezen aan twee concurrenten op de tweede Maasvlakte.

Dat heeft de rechtbank woensdag bepaald. Die vindt dat het Havenbedrijf geen misbruik heeft gemaakt van een economische machtspositie.

ECT eiste een schadevergoeding van 900 miljoen euro, omdat het twee concurrenten op de tweede Maasvlakte moest toelaten. De onderneming zou van het havenbedrijf geen eerlijke kans hebben gehad om zelf de terminal op die nieuw aangelegde Maasvlakte in de wacht te slepen. De raadslieden van ECT menen dat er een bloedbad wordt aangericht door de overcapaciteit van terminals.

'Het Havenbedrijf heeft niet onrechtmatig gehandeld door meer concurrentie tussen de containeroverslagbedrijven te bevorderen. Dat tijdelijk overcapaciteit ontstaat is onvermijdelijk', zegt de rechtbank. Die stelt dat het Havenbedrijf het belang dient van de ontwikkeling van de Rotterdamse haven op langere termijn. 'Bovendien heeft het maatregelen genomen om de schadelijke gevolgen van die overcapaciteit te beperken.'

De voorwaarden in de overeenkomsten tussen het havenbedrijf en ECT zijn volgens de rechtbank ook niet ongunstiger dan die van haar concurrenten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud