SBM vindt bewijzen voor omkoping in Afrika

©SBM Offshore

Dochterbedrijven van SBM Offshore hebben zich tussen 2007 en 2011 schuldig gemaakt aan omkoping in Angola en Equatoriaal-Guinea. Ook in Brazilië was sprake van twijfelachtig gedrag, maar zijn geen bewijzen gevonden voor omkoping.

Dat meldt SBM Offshore woensdag op basis van een intern onderzoek naar mogelijke fraude.

In Angola en Equitoriaal-Guinea vond SBM bewijzen voor directe en indirecte betalingen aan ambtenaren. Het gaat om een bedrag van 22,7 miljoen dollar (16,4 miljoen euro) in Angola en 18,8 miljoen dollar in Equatoriaal-Guinea.

Het gaat hierbij om betalingen van SBM aan tussenpersonen in de betreffende landen, waarvan mogelijk een deel is terechtgekomen bij ambtenaren. Het is volgens het bedrijf echter onmogelijk vast te stellen hoeveel geld er uiteindelijk aan overheidsfunctionarissen is betaald.

In Brazilië werden betalingen ter waarde van 139 miljoen dollar geïdentificeerd die alarmbellen deden rinkelen. In dit geval is er echter geen tastbaar bewijs gevonden voor betalingen aan ambtenaren. De betreffende tussenpersoon heeft volgens het onderzoek wettelijk toegestane diensten geleverd in de voor SBM bijzonder belangrijke Braziliaanse oliemarkt.

Gevolgen

Volgens SBM is het nog niet in te schatten welke gevolgen het onderzoek heeft. Het bedrijf heeft sinds 2012 wel maatregelen genomen om omkoping door medewerkers te voorkomen. In dat jaar begon SBM een onderzoek, na beschuldigingen dat het bedrijf ongeoorloofde betalingen deed aan ambtenaren in landen waar het opdrachten wilde binnenhalen. Het bedrijf liet eerder dit jaar weten dat het onderzoek zich richtte op twee landen in Afrika en één daarbuiten.

SBM Offshore biedt allerhande diensten aan de offshore olie- en gassector aan, gaande van engineering, bouw en installatie van drijvende productie- en opslageenheden (FPSO’s), en uitbating van dergelijke schepen. De vloot omvat 15 schepen die wereldwijd actief zijn. Bij de groep, die in Schiedam haar hoofdkwartier heeft, werken meer dan 9.600 mensen.

Bolwassing

Begin februari kreeg SBM Offshore een echte bolwassing op de Amsterdamse beurs, nadat een ex-werknemer van de juridische dienst informatie had gelekt waaruit moest blijken dat de fraude bij het bedrijf veel ruimer was dan gedacht. Toen was SBM Offshore zelf al bezig met een onderzoek, waarvan de resultaten dus vandaag zijn vrijgegeven.

Dat zorgt voor opluchting op de beurs en doet het aandeel stevig opveren. Analisten reageren ook gerustgesteld, al zitten ze niet allemaal op een lijn. ‘Het nieuws van vandaag geeft duidelijk aan dat een potentiële boete – als die er al komt – veel lager zal uitvallen dan gevreesd’, zegt Michael Roeg van KBC Securities. Op basis van de onthullingen door de ex-medewerker vreesde men voor een impact van circa 700 miljoen dollar. Nu zou het de analisten verbazen mocht het meer zijn dan 200 miljoen dollar.

Quirijn Mulder van ING  is ontgoocheld dat er nog geen boetebedragen bekend zijn. Hij rekent toch op een totale boete tussen 200 en 400 miljoen dollar. Hij benadrukt wel dat SBM Offshore na een aantal remediërende maatregelen nu een van de meest ethische bedrijven in de offshoresector is geworden. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud